Novak Đoković jedno je od najvećih imena u historiji tenisa, što je ogromna stvar za mladića koji dolazi iz jedne male zemlje na Balkanu. O njegovom uspjehu priča se godinama, ali isto tako i on je znao ispričati kako osjeća netrpeljivost ljudi iz sporta koji dolaze iz većih i bogatijih zemalja.

Teniska reprezentacija Srbije večeras je u četvrtfinalu Malage osigurala nastup u polufinalu završnog turnira Davis Cupa i to tako što je poveli nad Velikom Britanijom od 2:0 i onemogućili suparnicima da ih stignu gore.

Neposredno prije početka meča Novaka Đokovića i Kamerona Norija dogodio se nemili incident. Novak je izabran za doping kontrolu sat i pol prije početka drugog meča.

Za sada se još nisam podvrgao potpunoj doping kontroli, a krv je još uvijek sa mnom. Satima me iz kuta promatra čovjek. Ostao sam zatečen jer u svojoj 20-godišnjoj karijeri nikada nisam bio odabran na doping kontroli, kao ni nitko od mojih kolega.

Obavijest da ću se testirati stigla je tek sat i pol prije utakmice – poremetila mi rutinu i izazvala nepotrebnu distrakciju. Zahtjev za vađenje krvi i urina činio mi se nelogičnim. Na moj upit o iznenadnoj promjeni, predstavnik dopinške agencije tvrdio je da je to zbog odmora protivničke reprezentacije. No, istaknuo sam da pobjednik večerašnje utakmice neće igrati sljedeći dan. Novak Đoković izrazio je tu zabrinutost i dodao:

Novak je podržao testiranje na doping, ali ne neposredno prije meča. Doveo je u pitanje učinkovitost testiranja neposredno prije utakmice jer to ne bi promijenilo ishod. Umjesto toga, predložio je da se igrači testiraju nakon završetka utakmice. Trenutno je zakazan za analizu krvi i nada se da će odluka o testiranju prije meča biti preispitana. Novak je incident nazvao “sramotnim”.

Intrigantna je činjenica da je dopinška agencija tvrtka u privatnom vlasništvu. Kao globalna organizacija koja djeluje unutar međusobno povezanog ekosustava, bilo bi korisno imati vlastitu agenciju.

Međutim, nisam siguran u detalje i predviđam da će moje izjave biti analizirane više puta. Neprihvatljivo je da postoje određena ograničenja unatoč nepostojanju tajnosti. Vidljivo je nerazumijevanje svijeta sporta i okoline. Đoković ističe ta pitanja.

Da bi problem bio još veći, ostali su nesvjesni svoje pogreške i izrazili želju da i trenera Viktora Troickog podvrgnu testu.

Troicki se našalio rekavši: “Čak su i mene stavili u igru, ali su me pomiješali s Kecmanovićem. Oni samo izvršavaju naloge šefa, tako da nema zafrkancije.

Vrijedi napomenuti da je Srbija slavila u utakmici protiv Velike Britanije, a Miomir Kecmanović je slavio protiv Džeke Drapera rezultatom 7:6 (7:2) i 7:6 (8:6), dok je Novak Đoković slavio protiv Džeke Drapera rezultatom 7:6 (7:2) i 7:6 (8:6). Kameron Nori rezultatom 6:4 i 6:4.

Preporučujemo