Prema stručnjacima, najpreporučljivije je konzumirati med prije spavanja.

Mnogi ljudi prakticiraju upotrebu meda kao preventivne mjere protiv gripa i prehlade.

Vitamini, minerali i aminokiseline prisutni u medu mogu značajno pridonijeti jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od lakših bolesti. Stoga ne čudi što med može biti posebno koristan tijekom zimskih mjeseci, ali samo ako se konzumira na odgovarajući način.

Dublji i mirniji san
Triptofan, prisutan u medu, predstavlja važan nutrijent za naše tijelo. Ova tvar čini ključni sastojak u strukturi dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san, i serotonina, koji igra ulogu u održavanju ravnoteže anksioznosti.

Za one koji često doživljavaju noćna buđenja, konzumiranje žličice meda prije spavanja može biti korisna opcija za održavanje tijela opuštenim tijekom cijele noći.

Pomaže u smanjenju krvnog tlaka
Istraživanja su ukazala na mogućnost meda da pridonese snižavanju krvnog tlaka.

Jača imunološki sustav
Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika meda je jačanje imuniteta, što ga čini ključnim za konzumaciju tijekom zimske sezone gripa i prehlade.

Potiče tijelo na sagorijevanje masti
Ukoliko težite gubitku kilograma na siguran način, poticanje bržeg metabolizma može biti od pomoći. Povećani metabolizam potiče tijelo da troši više energije, što rezultira većim sagorijevanjem masti. Med je poznat po svojoj sposobnosti ubrzanja metabolizma. Konzumiranje meda prije spavanja potiče tijelo da tokom noći iskoristi višak masnoće, što može pomoći u procesu mršavljenja.

Pomaže u olakšavanju kašlja
Kašalj može predstavljati izazov prilikom zaspe, posebno kod djece. Med sadrži antiinflamatorne tvari koje umanjuju iritaciju grla i doprinose smanjenju kašlja. Možete iskoristiti ove tvari tako da razrijedite žličicu meda u čaši tople vode i popijete je prije spavanja.

Smanjuje utjecaj starenja
Jedan od najučinkovitijih načina za usporavanje prirodnog starenja stanica vašeg tijela jest konzumacija hrane bogate antioksidansima. Na primjer, kako biste umanjili znakove starenja kože, možete napraviti masku za lice s medom, nanijeti je na lice i nakon 20 minuta isprati toplom vodom.

Pomaže kod depresije
Med sadrži polifenole, tvari koje ograničavaju i reguliraju određene reakcije u mozgu. Održavanje kontrola nad tim reakcijama može smanjiti rizik od pojave depresije.

Preporučujemo