Zlatica mi uništavala krompir, uzela sam samo JEDAN SASTOJAK i zauvek se rešila problema! – Ova buba sE nikada više nije pojavila u mojoj bašti (SAVET)

0

Poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana ljudske djelatnosti i zahvaljujući njoj smo se uspijeli ovoliko razviti. Dosta hrane nam dolazi upravo putem poljoprivrede i sve više ljudi se vraća na farme. Ništa nije bolje od domaćeg uzgoja, nebitno da li je u pitanju žito, povrće, voće, meso ili mliječni proizvodi.

Nekima se čini da je jednostavno baviti se ratarstvom, ali je to velika zabluda. Ratarstvo zahtijeva ozbiljna ulaganja u opremu kao i dosta vremena, ali zato uzgoj zna biti veoma isplativ i kada je u pitanju lična konzumacija kao i prodaja. Međutim, postoje mnoge prepreke kada je ratarstvo u pitanju. Ako uzgajate hranu na ovaj način, vremenske prilike vam moraju biti naklonjene. Nažalost, klimatske promjene koje smo uzrokovali su otežale uzgoj voća i povrća i zato imamo mnogo problema. Ovo utiče i na urod i na žetvu ali i na pojavljivanje štetočina, a kad smo kod štetočina danas se fokusiramo na zlaticu.

Zlatica je insekt kojeg niko ne voli vidjeti kraj svog krompira jer ona začas napravi veliki problem a veoma je produktivna u smislu da ženka može 2000 jaja da snese. Upravo zato su ovi insekti problematični i mnogi imaju probleme s njima, a rado bi da nađu način da ih uklone.

Savjet koji vrijedi probati je da stavite truli luk oko redova krompira kako biste odbili ove zlobne štetočine. Njima truli luk smeta i samo je dovoljno da bude tu gdje jest i neće se pojavljivati, s tim da morate svakih 4-5 godina mijenjati lokaciju krompira da se ne pojave zlatice.