Crni petak je godišnji događaj na kojem trgovci daju značajne popuste na svoje proizvode. Unatoč radnom danu, ispred popularnih trgovina i trgovačkih centara prije podneva okupljaju se velike gužve. Ovaj se trend nastavio čak i tijekom pandemije, budući da željni kupci nisu mogli odoljeti želji da pregledaju i kupe artikle za sebe.

Kako se vrijeme blagdana sve više približava, trgovački centri i ostali maloprodajni objekti započeli su s reklamnim kampanjama ranije nego inače. Police krase sniženja koja sežu do 15 posto za bijelu tehniku ​​i do 80 posto za ormare, čineći shopping iskustvo još neodoljivijim.

U prošlosti je bio običaj da se veće grupe Srba okupljaju ispred svoje omiljene radnje, koja je obično bila “Zara”. Mnogi su pojedinci čekali u iščekivanju, kako u trgovačkim centrima gdje su se okupljali ispred dućana koji se tek trebao otvoriti, tako i u centru grada gdje su pješačke zone bile preplavljene ljudima u redovima.

Redovi na blagajnama čekaju se više od pola sata, a kabine su toliko krcate da im se ne može pristupiti. Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju slične scene iu drugim zemljama. U Turskoj se ispred “Zare” formiraju i dugi redovi, a izvješćuje se o ženama koje su se čak i fizički obračunale.

Za brojne žene veliki je trijumf nabaviti omiljeni odjevni predmet po sniženoj cijeni. Često su spremni uložiti velike napore kako bi postigli taj cilj, čak i ako to znači satima čekati ispred trgovina i upuštati se u sporove s drugim kupcima oko odjeće ili opreme. Iako je nejasno jesu li te radnje uistinu vrijedne truda, očito se radi o potrazi za vrijednošću za određene pojedince.

Crni petak bilježi značajan broj žena koje su spremne provesti sate u redovima ispred velikih trgovačkih lanaca kako bi mogle ući u željenu trgovinu. Dok neki ovo mogu smatrati pretjeranim, za ove žene to je uobičajena praksa.

Iako je točno da Crni petak nudi mnoštvo sniženih artikala, postoje pojedinci koji tvrde da je događaj pretjerano ekstravagantan i da su sniženja cijena nedovoljna za značajne uštede.

Očito je da nakon Crnog petka trgovine čekaju pregršt posla. Posljedice događaja ostavljaju njihove lokacije u stanju potpunog nereda, s odjećom i raznim predmetima često razbacanim po podu.

Preporučujemo