Laušević je bio pravi dasa, čovjek koji je i pored svih životnih izazova uspio da izgradi karijeru, ali i da ostane omiljen među velikim brojem ljudi.

U ponedjeljak je na Novom groblju ispraćen poznati glumac Žarko Laušević. Lauševićev život bio je dobro dokumentiran zahvaljujući njegovim izvanrednim uspjesima u kinematografiji i prikazima koje je pisao o svom životu. Jedna takva priča govori o mučnoj noći koja je ostavila trajan utjecaj na njega, kao i vrijeme koje je proveo u zatvoru.

Oko ovog glumca postoji enigma koja je do danas ostala neriješena – identitet njegove bivše supruge Maje. Ne postoje informacije o njezinom trenutnom boravištu, njezinom fizičkom izgledu, pa čak ni detaljima o tome kako su se prvi put upoznali.

Nakon što se povukla iz javnog života i izbjegavala medije, iz veze sa Žarkom potpuno se posvetila obitelji i odgoju djece. Dušan i Asja bili su njihov sin, odnosno kćer.

Samo jednom se obratila novinarima, i to slučajno. Dogodilo se to svega dva dana nakon ključne večeri kada je Laušević u kafiću “Epl” nakon nesuglasice iz pištolja ubio dvojicu muškaraca – 20-godišnjeg Dragora Pejovića i 21-godišnjeg Radovana Vučinića, u nastupu bijesa. Također, u istoj svađi ranio je Andriju Kažića.

Nakon brojnih pokušaja da dođu do Žarkovih roditelja, Dušana i Roksande, novinari “Novosti” konačno su došli do Žarkove supruge Maje, koja se javila na telefon. Maja je objasnila da je Žarkov otac bio previše utučen da bi govorio nakon nedavnih događaja oko njihovih sinova.

Osim toga, odbila je iznositi bilo kakve informacije o njihovim svakodnevnim aktivnostima prije tragičnog incidenta koji se dogodio u Podgorici.

“U ovom trenutku ne možemo davati nikakve izjave”, napomenula je. Nadalje je objasnila da čekaju pravnog savjetnika. Nedavno su doputovali iz Budve, gde je Žarko trijumfalno debitovao u „Lažnom caru Šćepanu Malom“.

Maja i Laušević bili su u braku od 1982. do službenog rastanka 1998. Nakon razvoda, proslavljeni je izvođač radost i zadovoljstvo otkrivao u društvu svoje druge supruge Anite koju je susreo na snimanju filma “Boj na Kosovu”.

Događaji koji su se zbili 31. svibnja 1990. godine, kada je u Jugoslavenskom dramskom pozorištu iznenada prekinuta predstava “Sveti Sava”, na brojne su načine duboko utjecali na život Žarka Lauševića.

Za to vrijeme drama Siniše Kovačevića koja nikada nije postavljena u zeničkom pozorištu postala je izvor sukoba između frakcije političara i pojedinaca koji su se proglasili zagovornicima zaštite srpske kulturne baštine.

Nakon te izvedbe sve se promijenilo. Zbog brojnih prijetnji smrću, glumac Žarko Laušević je u tom razdoblju osjetio potrebu nabaviti vatreno oružje. Tragični događaji koji su uslijedili danas su općepoznati.

Preporučujemo