ZBOG OVE GREŠKE STALNO STE ZNOJAVI I PRATI VAS SMRAD: Pažljivo pročitajte! (SAVET)

0

Ne postoji osoba koja se ne znoji jer se na taj način iz našeg tijela izbacuju razni toksini i to je ujedno i razlog zbog kojeg znoj u većini slučajeva ima neprijatan miris. Međutim njega može pojačati nekoliko stvari a to su prije svega stres ali i naš način ishrane a pored toga i vrijeme nanošenja dezodoransa kao i odjeća koju nosimo.

Ako se znojite preko svake mjere razlog za to mogu biti hormonalne promjene, infekcije, lijekovi ali i anksiozni poremećaj. Ipak postoje i neki trikovi koji vam mogu pomoći da prekomjerno znojenje stavite pod kontrolu a prvo pravilo je da izbjegavate alkohol, kofein i previše začinjenu hranu.

Uvijek bi pri ruci trebali imati matramicu da bi se mogli obrisati a pored toga je jako važno da koristite antiperspirante koji imaju prirodan sastav. Kupujte i nosite odjeću koja je napravljena od prirodnih materijala jer iako su sintetički jeftiniji i lakši za održavanje oni izazivaju neprijatan miris ispod pazuha kada se oznojite. Materijali koje trebate nositi su oni koji omogućavaju vašoj koži da diše a to su pamuk, lan i viskoza.

Mnogi griješe i kada se ujutro istuširaju i odmah nakon toga stave dezodorans i zatim se obuku. Savjet je da se radije tuširate uveče i kada se dobro posušite onda nanesite dezodorans jer mu treba određeno vrijeme da počne da djeluje a pored toga je noć idealna jer se ne krećete. Da bi antiperspirant djelovao potrebno je da ima direktan kontakt sa kožom pa uklonite dlačice ispod pazuha. Takođe konzumacija crnog čaja, čaja od žalfije i jabukovog sirćeta će smanjiti znojenje.