TEK STE USTALI, A VEĆ VAM “PUCA” GLAVA? Pravite grešku s prvom kafom koja izaziva glavobolju goru od MAMURLUKA!

0

Kafa je na našim prostorima pravi ritual sa kojom se počinje svaki dan i bez koje su druženja nezamisliva. Međutim kod mnogih ljudi jutarnja kafa izaziva glavobolju a za to postoji jedan razlog odnosno greška koju pravimo.

Naime kafa većini nas predstavlja način da se razbudimo i jedan je od najvećih užitaka u toku dana jer predstavlja period mira i odmora. Prema riječima dijetetičarke Ejmi Gudson jedna greška može lako da dovede do reakcije u našem organizmu koja izaziva jutarnju glavobolju koja često traje i po cijeli dan a ima veze sa omiljenim napitkom.

Ona ističe da svaka osoba drugačije reaguje na glavni sastojak kafe kofein a on je poznat po tome da ima dejstvo da stimuliše naš nervni sistem. Ako osoba ima nizak šećer što se najčešće javlja ako nismo jeli prije konzumiranja kafe onda se stanje organizma pogoršava i dolazi do dejstva kofeina koji će izazvati glavobolju. Pored toga ćete se osjećati umorno i bez energije i imaćete osjećaj da vaša glava puca.

Ovo stanje se može izbjeći ako uz kafu pojedete i neku namirnicu koja je bogata proteinima i vlaknima a dobro riješenje su energetske pločice sa žitaricama. Ovo je posebno važno za one koji imaju običaj da uopšte ne doručkuju iako je to najvažniji obrok u danu. Oni bi posebno trebali da vode računa da uz kafu uzmu nekoliko zalogaja tosta ili jaja pa čak i malo jogurta može napraviti veliku razliku. Pored toga ona smatra da su pravi izbor orašasti plodovi i sir ali i bobičasto voće.

Preporučujemo