U bivšoj Jugoslaviji Tanja Bošković je smatrana jednom od najljepših glumica i žena uopšte na javnoj sceni a i danas na pragu osme decenije života izgleda odlično. Iza sebe ima karijeru koja traje decenijama a najpoznatije uloge je ostvarila u filmovima Balkan ekspres, Okupacija u 26 slika, Rat uživo i Policajac sa Petlovog brda.

Tanja je rođena beograđanka a sa svojom porodicom, roditeljima i sestrom je živjela u Aranđelovcu dok nije napunila sedamnaest godina a nakon što je završila srednju školu odlazi u Beograd i polaže prijemni na Akademiji umjetnosti na odsjeku glume. Ispit je položila i bila je u klasi sa Jelicom Sretenović, Goricom Popović, Radmilom Živković i drugim poznatim glumcima a diplomirala je 1973. godine.

Malo je poznato daje Tanja jednu godinu provelai u Americi gdje je dobila ponudu od jednog od najpoznatijih reditelja svih vremena Romana Polanskog da glumi u jednom njegovom ostvarenju ali je ona odbila jer je htjela da glumi isključivo na svom jeziku. Kada je u pitanju njen privatni život uudavala se jednom za Dejana Karaklajića i sa njim je dobila dvoje djece sina Đorđa i kćerku Lanu.

Ona vrlo rijetko komunicira sa novinarima i u jednom od rijetkih intervjua koje je dala u svom domu se prisjetila nekih stvari iz prošlosti i ispričala je naegdotu kada je sin glumice Danice Maksimović koji je tada imao samo sedam godina zaprosio. Kako Tanja kaže to joj je bila prva prosidba u životu nakon svih uloga koje je ostvarila a Miloš Lolić koji je kao dječak imao hrabrosti da je pita da se uda za njega je danas poznati reditelj. On joj je tada poklonio crtež i kako Tanja kaže ona tu vjeridbu ima crno na bijelo.

Preporučujemo