SODA BIKARBONA U BAŠTI: Cveće buja, puževi beže, zemlja se čisti! – Odlična zamena za pesticide, EVO KAKO DA JE KORISTITE!

0

Za sodu bikarbonu je poznato da ima na stotine načina primjene a ono što je jako dobro je da je jeftina i svako može da je priušti. Pored toga što pomaže našem zdravlju u uklanjanju nekih tegoba mnoge domaćice je koriste i prilikom čišćenja raznih površina u kući ili stanu ali je malo ko znao da ona ima svoju primjenu i u baštama.

Dolazi nam proljeće i lijepo vrijeme i baš sada počinju radovi u baštama i vrtovima a kako kažu iskusni baštovani soda bikarbona i u baštovanstvu čini čuda. Ona odbija skoro sve štetočine a uz to hrani i biljke i sigurno u svojoj kući imate bar nekoliko kesica sode koje možete iskoristiti umjesto pesticida. Prema nekim istraživanjima ona je 100 puta efikasnija u suzbijanju štetočina nego bilo koji pesticid i uz pomoć nje napravite sprej koji uništava insekte poput grinje pauka koji škode biljkama u bašti.

Da bsite napravili ovaj sprej potrebno je da izmješate jednu kašikicu sode bikarbone, jednu šolju vode i jednu trećinu šolje maslinovog ulja i nakon toga smjesu koju ste dobili stavite u bocu sa raspršivačem i njime poprskajte svoje biljke. Ako su vaše biljke napale gljivice potrebno je da ih ovim rastvorom prskate svaki drugi dan.

Ako želite da se riješite insekata onda napravite smjesu od jedne kašike maslinovog ulja, jedne kašike vode i nekoliko kapi tečnog sapuna sa pet litara vode. Ovom smjesom prskajte biljke svaki treći dan da biste od njih otjerali razne insekte. Kada su u pitanju mravi njih možete efikasno otjerati smjesom sode bikarbone, šećera u prahu i sirćeta. Ostatak pročitajte ovdje.