Pronađena zlokobna ploča iz drevne Biblije!: ‘Ako ovo čitaš, proklet si od Boga i proklet ćeš umreti!’

0

Iako su prošli mileniji otkako su neke religije utemeljene, dosta ljudi širom svijeta i dalje je religiozno. Ovo ima svoje dobre i loše strane jer religija je mnogima nažalost postala profit a ne način da vode pozitivan život. Bilo kako bilo, religijski dokumenti govore dosta i o ljudskoj prošlosti što je uvijek zanimljivo.

Tora, Biblija, Kur’an i ostale vjerske knjige i spisi su na neki način i umjetnost i dokaz o prošlosti, a postoje i stvari koje prethode mnogim od ovih knjiga. Danas ćemo vam otkriti neke detalje o drevnoj ploči koja je navodno ukleta i na kojoj je uklesan hebrejski jezik. Ova ploča je pronađena na planini Ebal i vjeruje se da nosi kletvu i da ko god je pročita prenosi kletvu na sebe. Stručnjaci su procjenili da ova ploča prethodi Bibliji između 1.200 i 14.000 godina, što je itekako fascinantno jer ona predstavlja neki vid prototipa za današnju abecedu.

Neki vjeruju da je na ploči i jedan od najstarijih naziva za Boga odnosno Jahvea a to je “YHWH”. Ako je tačno da je ploča toliko stara, to dokazuje da su tadašnji Izraleci bili itekako pismeni kad su došli u Svetu zemlju i neki smatraju da je ovo epohalno otkriće za nas.

Dr. Scott Stipling je poznati arheolog koji smatra da ova ploča pruža odgovor na mnoga pitanja o našim drevnim precima koji su živjeli svoje živote drugačije od nas i formirali današnje religije postepeno. Ukoliko želite saznati više o ovoj ploči i njenim kletvama, onda kliknite ovdje. Šta vi mislite o ovome?

Preporučujemo