U bivšoj državi se jako puno pažnje i novaca posvećivalo kulturi i kao rezultat toga smo imali jako dobre filmove od kojih su neki postali kultni i dan danas se gledaju. Na sceni je bilo i jako puno talentovanih glumaca a  jedan od njih je bio i Aleksandar Aca Gavrić koji je najviše postao poznat po svojoj ulozi u filmu Marš na Drinu u kojem je glumio kapetana prve klase Kostu Hadži Vukovića odnosno Bata Koleta.

Uloga kapetana Lešija, kosovskog albanca koji je partizan i sukobljava se sa balističkim bandama i čini sve da svog posrnulog brata vrati na pravi put,  ga je vinula u zvijezde.  Inače je uvijek dobijao uloge opasnih momaka i negativaca a zbog njegovog izgleda su žene u tadašnjoj državi prosto gubile glavu za njim. Bio je veliki šarmer i zavodnik ali je njegov srce ukrala djevojka koja je od njega bila mlađa ča 22  godina. Obožavao je snimanje pa je kupio kameru da bi mogao stalno da je snima ono što je smatrao interesantnim.

Njegvo talenat i izgled nisu prošli neprimjećeno ni ui inostranstvu pa je tako snimao i u Italiji i Njemačkoj. Kada je bio na vrhuncu svoje karijere izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Inđiji i cijela javnost je bila šokirana i u suzama.

Sa njim u autu je bila i njegova djevojka Jasmina Lisac koja je imala samo 18 godina i ona je također preminula. Posljednju ulogu je Aca odigrao u seriji Paja i Jare u kojoj je glumio direktora Kostića. Kada je poginuo Aca je imao samo 40 godina.

Preporučujemo