Jugoslovenska sportska legenda Rok Petrović bio je sjajna skijaška zvezda čiji je život prerano završio.

Sin je poznatog naučnika Krešimira Petroviča iz Ljubljane, koji je brzo osvojio srca ljubitelja zimskih sportova i dama. Petrovićevo ponašanje nije odgovaralo uobičajenim standardima tadašnje situacije u Jugoslaviji. Njegov način razmišljanja, stil oblačenja i frizura učinili su ga velikom zvijezdom. Rođen u Ljubljani 5. februara 1966. godine, prema vlastitom priznanju, odabrao je profesionalni sport sa devet godina.

“To je bila moja prva velika odluka u životu. Skijanje mi je bilo važnije od mnogih drugih stvari.” Sa samo 17 godina osvojio je Svjetsko prvenstvo za mlade u slalomu u Sestriereu. U sezoni 1985/1986, slalomski stručnjak je postigao pet pobjeda u Svjetskom kupu, a jednom je bio drugi i treći. Postao je prvi skijaš bivšeg jugoslovenskog saveza koji je osvojio Svjetsko prvenstvo.

Potom je u ukupnom poretku izjednačio Paula Fromelta, Ingemara Stenmarka i Bojana Križaja za 25 bodova. Te sezone pobijedio je u slalomu u Sestriereu, Kranjskoj Gori, Wengenu, Lillehammeru i Veiliju. Drugo mjesto osvojeno je u St. Antonu u Austriji, a treće mjesto u norveškom ski centru Geilo. Na pitanje da li je zadovoljan svojim učinkom, legendarni Ingmar Steinmark je odgovorio:

“Nije loše, ali niko ne može da vozi kao Locke.” Ali nakon fantastične sezone, nije uspio ponoviti ni približno iste rezultate. Samo jednom je završio drugi u Kranjskoj Gori 1987. godine, iza Bojana Križaja. Karijeru je završio 1988. godine, a zatim se počeo baviti naukom. Studirao je na Ljubljanskoj sportskoj akademiji i diplomirao 1991. godine na specijalizaciji “Kršenje ljudskih prava u sportu”.

Nastavio je postdiplomske studije. U jesen 1993. godine, nekoliko dana prije odbrane, otišao je na odmor na otok Korčulu. Sticajem nesretnih okolnosti, preminuo je 16. septembra 1993. godine u ronjenju. Njegova popularnost je tih godina bila veoma visoka. Zabilježen je slučaj na utakmici između Jahorine i Belašnice, gdje su ga za nekoliko sati okružile majke sa djecom, kojima je davao autograme. On je u jednom intervjuu sebe opisao:

“Ne želim da pričam o sebi. Možda je to samo to: ponekad se osećam kao da sam previše boem za ozbiljan posao kao što je vrhunsko skijanje. Što se tiče osećanja posle trke, Rok Petrović.” dao je Zanimljiv odgovor. “Postoje sličnosti između osjećaja nakon savršene utakmice i osjećaja nakon dobrog poraza. U oba slučaja, nalazite se u stanju koje se slobodno može opisati kao ‘ni za šta nisi dobar’. Ali kada nastupaš, to mi je nevjerovatno kako se slična osjećanja mogu javiti kada ti ne ide dobro.”

Preporučujemo