Cvijeće je nešto najljepše iz prirode što ljudi koriste hiljadama godina u razne svrhe. Svi znamo klasične cvjetove kao što su ruža, karanfil, orhideja i slično, ali jedan cvijet je jako poseban i kao i ostali ima svoje posebno značenje kao i varijante, a radi se o cvijetu po imenu božur.

Božuri se pojavljuju u starogrčkoj mitologiji kao i u mnogim drevnim kineskim zapisima jer su narodi uvijek prepoznavali ljepotu i ljekovitost ovog cvijeta. Mnoge su pjesme pisane o njemu i pojavljuje se na mnogim slikama slavnih slikara, ali čini se da danas mnogi potcjenjuju ovaj unikatni cvijet spram ostalih cvjetova. Ovaj cvijet ima mnoga pozitivna značenja kao što su čast, uspjeh, bogatstvo, romansu i ljepotu, mada ima onih koji smatraju da božur također može da znači sramotu i sram. Bez obzira na to koju interpretaciju ovog cvijeta imate, jedna od najčešćih je da donosi sreću u braku pa se stavlja u buket.

Raste u grmovima do dva metra i cvijeta u proljeće između maja i juna. Jedna od zanimljivih činjenica o božuru je da to cvijeće može da raste u istom grmu i preko stotinu godina, što su i drevni narodi davno zapazili, a javlja se u raznim bojama.

Žarko crveni božuri se javljaju u Japanu i Kini i znače čast i bogatstvo kao i poštovanje u tim kulturama. Bijeli i svijetlo rozi božur označava sramežljivost dok rozi božur označava romansu. Vrsta božura po imenu Paeonia je dobra za stomak i mokraćne probleme a vjeruje se da tjera lošu energiju.

 

 

Preporučujemo