DR STANIŠIĆ TVRDI: Ova namirnica DIŽE HOLESTEROL 6 puta više od putera, NE JEDITE JE! (FOTO)

0

Doktorica Svetlana Stanišić je bila gost ujutarnjem programu na TV Prva i govorila je o holesterolu i zabludama koje postoje u vezi njega i našeg načina ishrane. Ona je istakla da je u tzv. fitnes populaciji moderno izbjegavati recimo žumance i svi prave omlete samo od bjelanaca koje ima jako malo kalorija ali i žumance ima hranljive materije koje su potrebne našem organizmu.

Isto vrijedi i za mlijeko i mliječne proivode koje treba uzimati u ograničenim količinama ali ih ne treba u potpunosti izbjegavati. Doktorica smatra da postoje drugi načini da se holesterol dovede u normalu i da nije potrebno odmah iz ishrane izbaciti crveno meso a jedan od njih je uvođenje u prehranu biljnih vlakana i bilo bi odlično za doručak konzumirati ovsenu kašu i to ne onu gotovu koju možemo kupiti u prodavnicama nego treba uzeti baš ovsene pahuljice i preliit ih mlijekom.

Ovas je jako dobar za snižavanje holesterola jer u sebi sadrži betaglukan koji sprečava obnavljanje holesterola. Također je potrebno u ishrani povećati količinu mahunarki ali i orašastog voća poput oraha lješnjaka i badema. Treći način koji je jako bitan je izbjegavanje konzumacije margarina koji u sebi sadrži šest puta veću masnoću od putera.

Ona je otkrila da u stvari ljekari kada savjetuju izbjegavanje slatkiša ne misle na šećer nego upravo na margarin koji se nalazi u svim napolitankama i kremovima. Četvrta vrlo važna stavka je uvođenja u ishranu bijelog luka ali i maslinovog ulja i plave ribe. Upozorila je i da postoje suplementi koji navodno sadrže bijeli luk ali ako oni nemaju miris samo ste bacili novac.