Dok spavate izbacujete pIjuvačku na jastuk: Nije slučajno – evo šta je u pitanju, otkriven pravi razlog

0

Stručnjaci medicine nam stalno govore kako su ishrana, tjelovježba i manjak stresa ključni za zdrav i dug život, a mi često zaboravimo da spominju i koliko je važan dobar san. U današnja vremena, naročito na Balkanu gdje se jedva sastavlja kraj s krajem, jako je teško živjeti bez stresa i spavati dobro.

Dobar san se odlikuje u tome da ćete se nakon njega probuditi odmorni i spremni da započnete svoj dan kako treba. Danas je jako teško dobiti potreban san, a još je teže ako imate neke dodatne poteškoće koje vam otežavaju spavanje poput stomačnih tegoba, hroničnih bolesti, nesanice i sl. Ako ste se ikad probudili iz sna i vidjeli da vam je jastuk okupan pljuvačkom ili jednostavno neobjašnjivo mokar, onda ste se sigurno zapitali da li je sve uredu s vama. Inače ovakve stvari vezujemo s malom djecom, tako da odrasloj osobi ovakva bizarna pojava ne može biti nebitna.

U ovom članku vam otkrivamo potencijalne uzroke, a jedan od njih se upravo vezuje za ovo što smo spomenuli o kvaliteti sna. Naime, ukoliko patite od umora ili ako imate noćne more kad sanjate, lučenje pljuvačke zna biti pojačano i to se onda odrazi na vašem jastuku tokom noći.

Pored toga, moguće je imati probleme sa želučanom kiselinom kao i sa određenim lijekovima koje pijete. Ukoliko to uzrokuje pljuvačku na jastuku, obratite se ljekaru oko toga kako da ublažite želučanu kiselinu i da vidite da li su lijekovi koje uzimate zapravo dobri za vas i postoji li alternativa njima. Šta vi mislite o ovome?