Proleće dovodi zmije U VAŠA DVORIŠTA I KUĆE: Ovo je tajno oružje protiv njih, najviše ga se boje: Stavite ovo u dvorište i bežaće kao od đavola! (FOTO)

0

Životinjsko carstvo je nešto što ljude zanima od davnina jer smo i mi odatle potekli, a još uvijek nismo naučili sve što možemo o životinjama. Međutim, postoji mnogo životinjskih vrsta koje su jako opasne a među njima su gmazovi kao što su zmije – bića kojih se mnogi još uvijek boje.

Zmije znaju biti otrovnice i neke znaju biti dovoljno velike da vas progutaju ili udave. Međutim, na našim prostorima ne postoje takve vrste zmija, ali imamo dosta otrovnica. Čak i one bezazlenije vrste izazivaju strah kod mnogih ljudi, a oni koji ne žive u urbanom području ih jako lako mogu sresti. Ako živite na selu ili negdje u šumi, proljeće će vam zmije sigurno dovesti u kuću ukoliko vam nije sve čisto i uredno. Zmije idu za glodavcima ili se sakrivaju u neredu, pa zato morate održavati red u kući ako ne želite ove životinje blizu vas i vaših voljenih.

Mnogo je lovaca na zmije u našem regionu koji dođu da pomognu ljudima da ih uklone na bezbjedan način. Oni ne ubijaju zmije, ali gledaju na to da ih odmaknu od ljudi koliko god je to moguće, jer ni zmije nisu baš veliki ljubitelji nas i one čak strahuju od susreta.

Darko Karamazan iz Slavonije je jedan od tih lovaca i otkrio je da zmije ne vole ježeve jer su im jedni od prirodnih neprijatelja. Ne mogu se obaviti oko njih ili ih ujesti bez da se ne ozlijede, tako da nabavite igračkicu ježa i stavite na vidjelo kako biste otjerali zmije.