DAN KAD JE VALTER PRESTAO DA BRANI SARAJEVO: Zašto se krilo od porodice da je mrtav, da li mu je pucano u leđa i ŠTA JE TITO REKAO!

0

Malo je ljudi u našoj regiji koji nisu gledali film Valter brani Sarajevo koji je postao kultni i koji je i danas među najboljim filmovima koji obrađuje tematiku iz Drugog svjetskog rata i borbu partizana protiv okupatora.

Vladimir Perić Valter je bio partizanski ilegalac i obavještajac koji je poginuo na dan oslobođenja Sarajeva, grada ze koji se borio i koji je branio, 6. aprila 1945. godine. Rođen je u Prijepolju a o njegovoj smrti kruže razne priče i ona je obavijena velom misterije. Zvanična verzija glasi da je poginuo dok je sa grupom svojih boraca čuvao električnu centralu koju su ustaše prilikom povlačenja htjeli da unište.

Po drugoj verziji poginuo je od minobacačke granate koju su Nijemci ispalili na ovo područje ili je bar tako pisalo u udžbenicima istorije u školama. U novije vrijeme se pojavljuju i neke druge priče pa je tako Slavoljub Pušica izjavio da je Valter ubijen mučki sa leđa od strane partizana jer je navodno posjedovao neke spiskove. Pušica je penzionisani direktor Muzeja u Prijepolju i on nije iznio nijedan dokaz za ove svoje tvrdnje.

Valterova sestra je jednom prilikom izjavila da njena porodica pola godine nije ni znala da je on poginuo i niko od njih nije bio na sahrani u Sarajevu. Na jednoj slici sa sahrane se vidi da je nošen i veliki krst i da su  bila prisutna i dvojica sveštenika. Nakon što je odgledao film Valter brani Sarajevo Josip Broz Tito je rekao da je Valter bio jedan od najvećih heroja ilegalnog pokreta u okupiranim gradovima. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo