ČUVENI KARDIOLOG UPOZORAVA: Ako visina donjeg pritiska prelazi OVU vrednost znači da se bliži SRČANI UDAR!

0

Posljednjih godina je smrtnost od iznenadnih moždanih i srčanih udara u velikom porastu a sve je prema mišljenju stručnjaka povezano sa stresom i ubrznaim načinom života koji vodimo kao i nezdravom ishranom.

U nekim slučajevima i povišen krvni pritisak može biti simptom skorog srčanog udara i oni koji pate od ove bolesti vjerovatno svaki dan provjeravaju koliko iznosi vrijednost njihovog krvnog pritiska. Stručnjaci kažu da je mjerenje pritiska najbolje obaviti kada ososba ustane iz ležećeg ili sjedećeg položaja jer su ljudi kojima u takvim situacijama pritisak naglo skoči u većem riziku od srčanog udara.

Naime u najvećem broju slučajeva kada ustanemo ili se ispravimo gornji pritisak blago opada ali ako donji poraste to je signal da osobi prijeti srčani udar i ovo se najviše odnosi na osobe u mlađim ili srednjim godinama. Ovo je objavljeno u žurnalu Hipertenzija a u studiji u kojoj je učlestvovalo 1.207. osoba koji su bili stari između 18 i 45 godina se pokazalo da oni kojima je donji pritisak bio najviši kada ustanu su u duplo većem riziku od srčanog udara od ostalih.

Kod svih pacijenata je bio potvrđen visok pritisak u prvom stadiju i gornje vriejdnosti su se kretale od 140 do 159 a vrijednosti donjeg pritiska su bille od 90 do 100. Kardiolog doktor Paolo Palatini koji radi na Univerzitetu u Padovi je istakao kako je ovo otkriće potvrdilo sumnju da je  povišeni donji proitisak kod mlađih osoba nakon ustajanja vrlo važan za postavljanje dijagnoze. On je istakao da čak i mali skok pritiska može da bude alarm za davanje terapije.