AKO OVO OSETITE KAD LEGNETE, ODMAH PROVERITE KRV! Većina Srba ima ovaj SIMPTOM, nije nimalo naivno! (FOTO)

0

Jedan od najvećih problema današnjice kada je u pitanju naše zdravlje je povišen holesterol koji imaju mnogi a da toga nisu ni svjesni. Do povišenog holesterola dolazi iz više razloga a jedan od glavnih je način prehrane ali i stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Simptom koji upozorava da možda i vi patite od ove bolesti se javlja uglavnom noću i mnogi od nas rade naporno po cijeli dan i nije nimalo čudno što po lijeganju u krevet osjetimo bolove i napetost u ramenima i leđima. Međutim kada se tijelo umiri a i dalje osjećate bolove u nogama koji nikako ne prolaze trebali biste da date krv na analizu jer upravo ova vrsta boli može biti simptom opasno visokog holesterola.

Naime jako malo simptoma upozorava na ovu bolest i ona se može utvrditi jedino analizom krvi ali ipak pošto se radi o lošem holestreolu koji se taloži na zidovima krvnih sudova on vremenom dovodi i do suženja arterija koje ometa pravilan protok krvi i dolazi do stanja koje se zove PAD odnosno bolest perifernih arterija. Ove promjene prvo utiču na guste mišiće na našim stopalima i nogama i to je u stvari prvi simptom da imate povišen holesterol.

spavanje

Naime u početku kako se arterije sužavaju bol u nogama se javlja kod napora jer tada mišići ostaju brže bez kiseonika. Ali kako bolest napreduje bol počinje da se javlja i kada tijelo potpuno miruje odnosno noću dok ste u snu i tada se pojavljuju grčevi u nogama i stopalima. PAD se ispoljava kao bol u toku noći koja je nalik na grč i može se javiti u bilo kojem mišiću na nozi. Ovi bolovi se mogu trenutno ublažiti ako noge namjestite u položaj u kojem će se krv slivati u stopala ali doktori preporučuju da se obavezno uradi i analiza krvi da bi se provjerila vrijednost holesterola.