ZLU NE TREBALO! – EVO KAKO PREŽIVETI NUKLEARNI RAT – Naučnici objasnili detalje, DOBRO PROČITAJTE I ZAPAMTITE! (FOTO)

0

I prije dešavanja u Ukrajini ljudi su bili svjesni činjenice da dok god postoji nuklerano naoružanje na našoj planeti, postoji i mogućnost da ono bude upotrebljeno. Za vrijeme hladnog rata koji se vodio u vrijeme postojanja SSSR-a i Varšavskog ugovora mnogo puta je bilo situacija koje su bile na ivici korištenja ovog oružja  a najbliže je to bilo u šezdesetim godinama zbog Kube, ali je na sreću sukob izbjegnut u posljednji čas.

Ipak kako stručnjaci tvrde i ako bi došlo do nuklearnog rata to ne bi morao značiti kraj za ljudsku rasu i uz dobru pripremu i pridržavanje nekih pravila ali i uz dosta sreće navodno je moguće preživjeti radioaktivnost koja bi nastala upotrebom ovog oružja. Bitno je u slučaju da prijeti opasnost od nuklearnog rata imati spreman plan kojeg se treba i pridržavati a prvo i osnovno je da s ene ne izlazi napolje barem prva dva dana nakon napada i u kući biste trebali imati sve što je potrebno da ovaj period preživite.

Potrebno ja napraviti zalihu hrane koja se ne kvari poput tjestenine, riže, graha, sušenog voća i povrća te mlijeka u prahu i vode kao i konzerve a nemojte zaboraviti ni otvarač za njih. Kadaje u  pitanju voda treba pripremiti najmanje 4 litra vode dnevno po članu porodice a ono što je jako važno je da cijelo vrijeme primate informacije o situaciji pa je poželjno imati i radio prijemnik.

Nije poznato da li bi u ovakvim uslovima mobilna mreža uopšte radila ali ako bi potrebno je da imate solarni punjač za svoj mobitel. Potrebno je obezbjediti i kućnu apoteku ali i uputstvo kako zaviti rane, liječiit šok i opekotine. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo