Jeste li ikada vidjeli crnu aureolu oko žumanjka tvrdo kuhanog jajeta nakon što se skuha? Može biti plave, zelene ili sive boje i ne izgleda baš lijepo niti ima dobar okus. Možda se čak pitate trebate li jesti ove stvari. Objasnit ćemo o čemu se zapravo radi. Povrće bi trebalo biti zeleno, a jaja ove boje su pomalo riblja. Ali polako. Podočnjaci vas ne moraju brinuti ako miris i tekstura nisu neugodni. Žumanjak više ne izgleda tako lijepo, ali ga s povjerenjem možete jesti. Odakle “dolazi” zeleni prsten oko žumanjka?

Tamna aureola oko žumanjka rezultat je predugog kuhanja jaja. Kada ih pustimo da omekšaju ili se prže, moramo paziti na vrijeme. Kada je riječ o kuhanju, mnogi ljudi uopće ne poštuju vrijeme. Uostalom, jaja se ne mogu prekuhati. Usput…jesi li siguran? Predugo kuhanje jaja ne samo da će uzrokovati sivu boju žumanjka, već će smanjiti i probavljivost bjelančevina u njemu te smanjiti njihovu kvalitetu.

Vratimo se na plavi rub, nastaje zbog kemijske reakcije između sumpora (iz bjelanjka) i željeza (iz žumanjka), pri čemu sumpor prirodno reagira na površini žumanjka stvarajući željezni sulfid. Ako ne želite jaja sa sivim žumanjkom, nemojte ih predugo kuhati i ohladite ih u hladnoj vodi odmah nakon što ih izvadite iz kipuće vode. Često se borimo s ružnom bojom žumanjka ili ljuskanjem tvrdih ljuski. Ponekad guljenje tvrdo kuhanih jaja može biti pravi izazov. Kod kuhanja tvrdo kuhanih jaja bitno je i vrijeme. Predugo ili prekratko uništit će cijeli okus.

Međutim, tvrdo kuhana jaja mogu se pokvariti, uzrokujući probleme s probavom i neugodne mirise i okuse. Kako biste izbjegli jesti smrdljiva tvrdo kuhana jaja, potrebno je znati kako prepoznati je li tvrdo kuhano jaje pokvareno. Prvi način da prepoznate smrdljiva tvrdo kuhana jaja je kroz fizičke karakteristike. Ako jaja izgledaju prljavo ili crno, možda su se pokvarila. Pokvarena jaja često imaju neugodan miris, pa pripazite da pomirišete tvrdo kuhana jaja prije nego ih pojedete. Pokvarena jaja često imaju neugodnu, gumenastu teksturu, pa ako jaje djeluje neobično, to može biti znak da je pokvareno. Drugi način da se utvrdi je li tvrdo kuhano jaje pokvareno je korištenje vode. Napunite malu posudu vodom i stavite tvrdo kuhana jaja u posudu. Zdrava jaja će potonuti na dno posude, dok će pokvarena jaja isplivati ​​na površinu. Najbolje je ne koristiti jaje kada ste sigurni da se pokvarilo.

Preporučujemo