U PADU AVIONA SA 10.000 METARA PREŽIVELA JE SAMO JEDNA VESNA: “Spasila me je SRPSKA TVRDOGLAVOST i naša ishrana!”

0

Prije 50 godina je tadašnjom jugoslovenskom avio kompanijom JAT iz Štokholma za Beograd preko Kopenhagena i Zagreba poletio avion koji je imao 23 putnika i pet članova posade ali nikada nije stigao na svoje krajnje odredište. Ni dan danas se ne zna ko je u avion postavio bombu koja je eksplodirala dok su letjeli iznad tadašnje Čehoslovačke i to na visini od 10 hiljada metara.

Svi koji su se nalazili u avionu su poginuli osim stjuardese Vesne Vulović a ta činjenica da je ona preživjela pad sa ovolike visine je i danas nevjerovatna i nije ni čudo što je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda. Poznati istoričar vazduhoplovsdtva Ilija Kukobat je rekao da je bilo još slučajeva da ljudi prežive pad sa velike visine posebno u Drugom svjetskom ratu kada je nekoliko britanskih ii sovjetskih avijatičara preživjelo pad ali sa ovolike visine nije niko nikada sem Vesne.

Nakon pada avuona u Čehoslovačkoj je provedena istraga  a pozvani su i jugoslovenski istražitelji da učestvuju u njoj i pokazalo se da je razlog pada aviona bila eksplozija bombe koja se nalazila u koferu koji je bio smješten uz pregradni zid prvog prtljažnika. O samom padu aviona su se pojavile razne teorije zavjere a rukovodstvo SFRJ nikada nije objavilo ime čovjeka koji je ovaj kofer sa bombom unio u avion ali se zna da se radilo o pripadniku ekstrenme hrvatske organizacije.

Jedna od teorija koje su bile u opticaju je i da je do obaranja aviona došlo greškom tokom vojne vježbe čehoslovačke vojske ali to nikada nije dokazano. Pretpostavlja se da je Vesna ostala živa jer se u trenutku eksplozije nalazila u repu aviona koji je djelimično ostao čitav.  Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo