Iako veliki broj mladih danas svoju sreću traži van granica Balkana, još uvijek postoje i oni koji vjeruju u napredak i u svojoj domovini.

Bračni par Čungulović, nakon dugogodišnjeg rada u Njemačkoj, vratio se u rodnu Vratnu kod Negotina. Odlučili su se za ostanak u domovini, gdje posjeduju kuću i imanje.

Iako im je obećana uspješna budućnost u Njemačkoj, vratili su se svojim korijenima i neumorno rade od jutra do mraka na svojim poljima. Unatoč zahtjevnom načinu života, par priznaje da im je to draže jer potiče dobro zdravlje i daje im više kvalitetnog vremena koje mogu posvetiti svojoj djeci.

Prvi korak u sadnji Minele i Milana bila je sjetva češnjaka. Osim toga, u planu su bili i uzgoj jagoda i vrganja.

“Ovaj mladi par potvrđuje da je svoju odluku da počnu uzgajati češnjak donio zbog nedostatka konkurencije u njihovom kraju. Smatraju da život na selu nudi mnoštvo zanimljivih aktivnosti koje promiču zdravlje, osiguravajući da nikada ne ostanu bez nečega zauzimaju svoje vrijeme.

Područje njihove koncentracije je i uzgoj gljiva, s namjerom da se određene sorte koriste za mariniranje.

“Odluku da se bavimo kamenicama donijeli smo zbog moje velike žudnje za njima. Naša potraga za njima u Negotinu pokazala se neuspješnom, pa smo odlučili da ih sami uzgajamo. No, vrlo brzo smo primijetili da postoji značajan interes za naš pothvat. Zbog toga sada planiramo proširiti poslovanje i proizvoditi veću količinu kamenica“, objasnio je Milan u intervjuu na YouTube kanalu „Život mladih na selu“.

Milan i Minela imaju priliku uzgajati organske usjeve na svojoj zemlji. Značajan dio prinosa izvozi se u inozemstvo.

Trend preseljenja pojedinaca iz većih gradova ili inozemstva u svoje rodne gradove ili u Srbiju u cjelini posljednjih je godina u porastu. Iako postoje različiti razlozi za to, dva mi se razloga ističu: prvo, pojedinci koji su već postigli uspjeh u svojim poslovima, posebno onima koji se mogu voditi online od kuće, često se odluče vratiti zbog privlačnosti mirnijeg stil života i niži troškovi života.

Drugo, oni koji su na početku karijere često se odlučuju na povratak zbog pojačane konkurencije i viših troškova života u metropolitanskim područjima. Dakle, obje skupine dijele zajednički cilj traženja boljeg posla i uvjeta zarade u ruralnim područjima ili manjim mjestima.

Ima priliku proučiti malu zbirku pisanih radova na internetu koji pokrivaju nekoliko tema, kao što je stvaranje koncepata za poslovanje, odabir posla koji će se pokrenuti i koji su zahtjevi potrebni za osnivanje određenog poduzeća. Prijedlozi su raznoliki, a obuhvaćaju kućnu radinost, digitalno oglašavanje i slobodni rad.

Suvremeni mladi imaju izvanrednu vještinu u korištenju modernih tehnologija, a kao rezultat toga, oni ih ugrađuju u započinjanje poduzetničkih pothvata. To vrijedi i za ruralna i za urbana područja.

Preporučujemo