STRAVIČNA SUDBINA KRALJICE ROMSKE MUZIKE: Zbog nesrećnog braka odala se alkoholu, umrla sama i zaboravljena od svih!

0

Oni koji pripadaju starijoj i srednjoj generaciji se sasvim sigurno sjećaju pjevačice Vide Pavlović koju su svojevremeno zvali i kraljicom romske muzike ali ne postoji na našim prostorima pjevačica koju su manje cijenili od nje.

Tek je 1997. godine dobila zvaničnu nagradu Kraljice romske muzike koju joj je dodijelila Svjetska unija Roma a njene kolege su je zvale kraljicom nad kraljicama jer su smatrali da ima najraskošniji glas od svih koji su se pojavili na estradnoj sceni. Međutim njen život je bio prepun bola i tuge a skončala je sama i zaboravljena od svih. Rođena je u Futogu 1945. godine i još kao dijete se pridružila svom ujaku koji je nastupao kao kafanski muzičar.

Udala se kada je imala samo 15 godina za muzičara Aleksandra Pavlovića i pobjegla je u Sarajevo gdje je nastavila da pjeva po kafanama. Svoj prvi album je snimila nakon deset godina i on je prodat u pola miliona primjeraka i tada je Vida postala popularna i njen život je dobio novi tok. Ona je tada napustila muža i Sarajevo i sa samo dva kofera otišla u Beograd gdje je upoznala svog drugog supruga koji je također bio muzičar Stevo Jovanović.

Njihov brak je trajao 27 godina i bio je veoma buran. Vida je tada imala popularnost i bila je tražena na sve strane ali njen san o porodici sa mnogo djece je ostao neispunjen i bila je nesretna i odala se alkoholu. Razmirice u braku su postajale sve veće i došlo je do razvoda iako su Stevo  i ona nastaviloi još neko vrijeme da žive pod istim krovom. Alkohol je doveo i do zdravstvenih problema i Vida je preminula u svojoj kući u Beogradu u svojoj 60-oj godini života 2005.