Ljudski organizam je jako složen mehanizam kojem je potrebno da svi njegovi organi rade besprijekorno da bismo bili zdravi i dobro se osjećali. Kada nešto nije u redu naše tijelo nam šalje signale na različite načine ali na žalost jako rijetko ih primjetimo na vrijeme.

Skoro za svaku bolest koja nas napada postoje simptomi samo je potrebno na vrijeme ih uočiti. Naravno svi mi imamo neke bolove koji se javljaju sa vremena na vrijeme i u velikom broju slučajeva oni nisu razlog za neku veću brigu. Ako na primjer osjetite trnce ili bolove u stopalima to može biti zbog toga što ste se puno kretali ali ako imate dijabetes uz ostale simptome koji prate ovu bolest promjene i bolovi u stopalima mogu značiti veliku komplikaciju.

Naime može se pojaviti dijabetička neuropatija koja nastaje zbog oštećenja nerava u organizmu usljed visokog nivoa šećera u krvi. Tada se može javiti i periferna neuropatija koja izaziva utrnulost i bol u stopalima a da je stanje vrlo ozbiljno ukazaće i gubitak osjećaja u nogama a često se na stopalima pojavi i rana.

Doktor Mushtakur Rahman koji je poznati dijabetolog i endokrinolog je rekao kako se ovakvo stanje može nazvati i napadom stopala a pacijenti se javljaju u bolnicu kada im je stopalo već otečeno i inficirano čirom a ta infekcija se jako brzo širi i postoji velika opasnost od gubitka stropala. On je istakao da je jako važno da osobe koje primjete promjene na stopalima kao što su oteknuće, tamna boja ili rane a uz to se osjećaju loše i drhte odmah potraže pomoć ljekara.

Preporučujemo