Tijekom karijere Novaka Đokovića ni na jednom njegovom doping testu nije pronađen niti jedan pozitivan rezultat, ali uprkos tome “hejteri” nastavljavaju prozivati srpskog tenisera bez ikakvih konkretnih argumenata.

Novak Đoković, legendarni srpski sportaš i najveći tenisač u povijesti, posljednjih se dana našao pod žestokom lupom medija. Pojavila su se izvješća da je Đoković navodno izbjegao doping test prije meča Davis Cupa, a to je izazvalo kritike brojnih stručnjaka za mentalno zdravlje. Unatoč činjenici da Đokovićev doping test godinama nije doveden u pitanje i da su njegov izniman talent, trud, predanost i vjera neosporni, još uvijek ima onih koji žele potkopati njegova postignuća.

Činjenica je da je Novak imao mogućnost podvrgnuti se doping testu prije ili nakon utakmice s reprezentacijom. Unatoč tome, tisak u Britaniji objavio je da je Đoković odbio pregled. Neki su čak išli do te mjere da su tražili diskvalifikaciju najbolje rangiranog tenisača svijeta. Među onima koji su pozvali na disciplinsko kažnjavanje srpskog tenisača je i francuski biciklist Mark Madio. Prema izvješćima, Madio je tvrdio da su tijekom meča pronađene nedopuštene supstance i insinuirao da je Đoković možda zbog toga odbio podvrgnuti se testiranju. Međutim, vrlo brzo je razotkrivena istinitost ovih navoda.

Predstavnik Međunarodne agencije za teniski integritet oglasio se povodom Novakovog nedavnog incidenta, pojasnivši da on nije prekršio nikakve propise. Štoviše, glasnogovornik je naglasio da igrači imaju slobodu birati kada se žele podvrgnuti testiranju na droge, bilo prije ili nakon utakmice. Struktura momčadskih natjecanja, kao što je Davis Cup, omogućuje timovima da prije početka mečeva dobiju obavijest o svom odabiru za testiranje. To im daje priliku da daju svoje uzorke kada im to odgovara. Tijekom procesa davanja uzorka, član antidopinškog tima osigurava njihovo praćenje.

Nije važno hoće li se uzorak dati prije ili nakon utakmice, jer je koncentracija urina značajnija nakon odigrane utakmice. Ovu je izjavu dao pojedinac upućen u to pitanje. Mnogi koji žele osporiti postignuća našeg cijenjenog sportaša mogli bi biti obeshrabreni kada saznaju da su nedavni događaji samo pridonijeli njihovoj dominaciji u svijetu bijelog sporta. Unatoč naporima da se opovrgne njihov uspjeh, kušnje i nevolje s kojima su se suočili posljednjih dana samo su poslužile kao motivacija za nastavak njihove vladavine.

Preporučujemo