SALTO SMRTI: Izvela je OPASNU vežbu koju su MORALI DA ZABRANE! Pola veka niko nije uspeo da ZADIVI SVET kao čudesna Olga! (VIDEO)

0

Kada pričamo o sportu, svi se uglavnom osvrću na fudbal, tenis, košarku, rukomet, odbojku i slične discipline. Rijetko pričamo o nekim sportovima kao što je gimnastika, iako je to polje gdje su mnogi izvanredni ljudi pokazali da granice ljudskih sposobnosti uvijek mogu da se pomjere sve dalje u ime napretka.

U prethodnom vijeku se istakla jedna čuvena gimnastičarka iz Sovjetskog saveza koja je toliko legendarna, da je njen najveći podvig ikad dobio naziv upravo po njoj, a u pitanju je čuvena Olga Korbut. Ona se gimnastikom prestala baviti u mladosti, ali dok je bila aktivna, bila je jedna od najboljih. Takmičila se diljem svijeta i odnosila kući raznorazna priznanja i medalje, čak i sa Olimpijskih igara. To je upravo ono što je obilježilo gimnastiku u ta doba i ubuduće, a radi se o igrama u Minhenu 1972. godine. Olga je tu noć kući odnijela tri zlatne medalje i jednu srebrnu.

Iako zvuči dobro kad čujemo za zlatne medalje, najbolja priča i najveće ostvarenje Olge Korbut stoje iza te srebrne medalje na koju se publika i ostatak svijeta žalio, a to je salto smrti koji je danas poznat kao “Korbut flip”. Taj potez je izgledao istovremeno i veličnastveno i preopasno.

Zadivila je cijeli svijet ovim nadljudskim saltom do te mjere da su odmah zabranili taj Korbut flip kako ne bi ugrozili živote budućih gimnastičara. Olga je dobila 9.800 ocjenu žirija na šta su se svi žalili, a karijeru gimnastičarke je završila sa dvadeset i dvije godine života. Ukoliko želite znati više o svemu ovome, kliknite ovdje.

Preporučujemo