Baklava je stari slatkiš koji je mnogima najomiljeniji na meniju. Spremanje baklave najviše se praktikuje u nama susjednoj zemlji i praznici su naprosto nezamislivi bez ovog slatkiša. Zaista, predstavlja pravu poslasticu a mi vam u nastavku našeg današnjeg članka prenosimo recept za baklava rolnice, nešto malo drugačije od standardnog izgleda baklave. 

Sastojci za izradu:

500 g kora za baklavu, 200 g nasjeckanih oraha, 250 g plazme za mljevenje, 5 žlica griza, 5 žlica šećera, 1,5 dcl gazirane vode
Premaz: 2 dcl ulja. Za sirup: 700 g šećera, 5 dcl vode, 1/2 limuna.

Priprema: Oni koji su već spremali baklavu na tradicionalni način sigurno da će biti u maloj prednosti kada je u pitanju spremanje baklava rolnica. Zapravo, izrada je poprilično jednostavna a garantujem vam da ćete ostati iznenađeni dobijenim rezultatima jer je ovo zaista sjajna poslastica.

Zakuhajte sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuhati 4-5 minuta, a na kraju dodati sok od 1/2 limuna. Neka se ohladi. U posudu staviti nasjeckane orahe, plazmu, griz i šećer, zaliti gaziranom vodom i promiješati. U pakiranju imam 20 komada kora. Za 1 rolat potrebne su 2 kore, tako da dobijemo 10 za rolovanje. Potreban nam je 1 dcl ulja za premazivanje kora i 1 dcl ulja za premazivanje rolata. Premažite jedan sloj kore za pitu, stavite drugi sloj kore za pitu, namažite oba kraja kore za pitu, namažite sa 2 kašike fila i urolajte. Isto uraditi sa svim korama. Rolnice stavljati na podmazan pleh i rezati na komade. Zagrijati 1 dcl ulja i preliti preko kiflica. Baklavu pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumeni. Vruću baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da kiflice upiju sirup.

Preporučujemo