Ovo je prava istina kako su Saša i Dejan Matić izgubili vid: Blizanci su rođeni zdravi, ali…

0

Mnogi od nas imaju manje više zdrava osnovna čula – vid, miris, dodir, okus i sluh. Zamisliti život bez bilo kojeg od ovih čula je teško i pomalo jezivo, ali brojni ljudi izgube neke od ovih čula i moraju da tako nauče živjeti i jako često se dobro prilagode tome.

Biti gluh i slijep je nešto što čovjek može da nauči da savlada jer se vjeruje da nestanak jednog čula pojačava ona što su nam ostala. To se pokazalo istinitim za mnoge ljude, a kao primjer navodimo slijepe ljude i njihov izražen talenat za muziku unatoč nedostatku koji ih sputava. Mnogo poznatih muzičara se proslavilo širom svijeta unatoč slijepoći kao npr. Stevie Wonder ili Ray Charles, a na našim prostorima su se proslavila dva brata – Saša i Dejan Matić. Rođeni kao blizanci 1978. godine u bivšoj Jugoslaviji, morali su odmah pod inkubator jer su se rodili malo ranije.

Slabo ko zna šta je zapravo prouzrokovalo njihov trajni gubitak vida, ali mnogi špekulišu da je došlo do neke greške u bolnici kad je bio u pitanju inkubator, ali samo se zna da su doktori rekli već prestrašenoj majci da su oba dječaka izgubili vid i s time žive već cijeli život.

Na njihovu sreću, očito su jako lijepo odgojeni i naučeni da savladaju svoj nedostatak i samim tim su izgradili blistave karijere kad su narodnjaci u pitanju, a opet imaju sretan porodični život sa svojim suprugama i porodicama koje se polako ali sigurno formiraju daleko od očiju medija i publike. Šta vi islite o ovome?