Jeste li znali da je med jedna od rijetkih stvari koja nema rok trajanja ako se upakuje pravilno!? Arheolozi su znali pronalaziti med u teglama koje su bile hermetički zatvorene duže od 2000 godina, i kada su otvorili te tegle med se mogao jesti bez ikakvih problema i posljedica po zdravlje.

Med je nadaleko poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava u borbi protiv raznih infekcija uzrokovanih mnoštvom patogena, uključujući gljivice, viruse i bakterije. Od djetinjstva su nas educirali o brojnim zdravstvenim dobrobitima meda, no jesmo li ikada razmišljali o učincima njegove konzumacije prije spavanja? Često se možemo probuditi u ranim jutarnjim satima, kao rezultat potrebe za glikogenom u mozgu. To pak potiče nadbubrežne žlijezde da izlučuju adrenalin i kortizol iz tijela.

Srećom, med se sastoji od glikogena, spoja koji pomaže u izazivanju mirnog sna kada se unese prije spavanja. Visoki krvni tlak jedan je od čimbenika koji pridonose bolestima srca. Međutim, med je bogat antioksidansima za koje je znanstveno dokazano da snižavaju krvni tlak, pa je konzumacija žlice prije spavanja jednostavan pristup njegovoj regulaciji.

Trigliceridi su prirodni oblik masti u krvotoku. Kada je količina triglicerida u krvotoku visoka, to može povećati vjerojatnost razvoja bolesti srca i dijabetesa. Međutim, studije sugeriraju da med blagotvorno utječe na trigliceride, pretvarajući ih u korisne tvari koje pročišćavaju krvotok eliminirajući višak masnoće. Med ima antibakterijska svojstva koja jačaju inherentnu obranu tijela, jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv raznih infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i virusima. Štoviše, ubrzavajući metabolizam, med stvara termogeni učinak koji potiče cirkulaciju, podiže tjelesnu temperaturu i potiče sagorijevanje masti bez napora.

Preporučujemo