Toni Kukoč, u Hrvatskoj poznat po svom košarkaškom umijeću, nedavno je iznio svoje mišljenje o propasti hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu održanom u Ateni 1995. godine. Unatoč pobjedi Jugoslavije i naslovu prvaka Europe koji su dočekali u glavnom gradu Grčke, Hrvatska momčad dospjela je na naslovnice iz sasvim pogrešnih razloga te godine: na sramotan su način otišli s postolja dok se svirala himna “Hej, Slaveni”. Taj događaj označio je početak njihove propasti, a nekadašnju slavu više nisu uspjeli vratiti. Brončana medalja koju su osigurali na prvenstvu u Ateni i dalje je posljednja velika medalja koju je Hrvatska osvojila do danas. Kao vođa momčadi u ovom ključnom trenutku, Kukoč je priznao da bi postupio drugačije da je dobio priliku vratiti vrijeme.

Kukoč je u razgovoru za “Sportal” izrazio nevjericu u dosadašnje postupke te je čak priznao da možda ne bi tako postupio da je dobio priliku predomisliti se. Kukoč je pojasnio da njegovi postupci nisu bili motivirani mržnjom prema Srbiji ili njezinim igračima, već osjećajem prkosa prema samoj Hrvatskoj i njezinu identitetu. U međuvremenu, sarajevski hotel Hills pretvoren je u srijedu navečer u sportski centar u čast dokumentarnog filma o jednoj od hrvatskih Kuća slavnih u Springfieldu. Pod nazivom “Magic Week” ili “Magic Seven – Toni Kukoč” u režiji Sabahudina Topalbećirevića, film detaljno govori o karijeri slavnog sportaša koji je svojevremeno igrao za Chicago Bullse uz neke od najvećih košarkaša u povijesti. Film je premijerno prikazan tijekom 12. međunarodnog sportskog simpozija “Simposar”.

Upute korak po korak mogu biti koristan alat za pisce koji žele poboljšati svoje vještine pisanja. Slijedeći niz smjernica za sastavljanje, pisci mogu naučiti stvarati djelotvornije, učinkovitije i privlačnije pisanje. Neki od koraka uključenih u korištenje ove metode uključuju kombiniranje kraćih rečenica koje su međusobno povezane i rastavljanje dužih rečenica na manje, probavljivije dijelove. Osim toga, možda će biti potrebno riječi zamijeniti preciznijim ili razrađenijim definicijama ili pojednostaviti složene izraze. U slučajevima kada se koriste idiomi ili klišeji, možda će biti potrebno pronaći alternativne izraze koji prenose isto značenje. Konačno, pisci će možda trebati promijeniti redoslijed rečenica ili odlomaka kako bi informacije predstavili na najlogičniji i najuvjerljiviji mogući način.

Toni Kukoč bio je u pratnji supruge Renate, trenera Bože Maljkovića i Željka Pavličevića te drugih uglednih sportskih ličnosti poput Zlatka Dalića i Stipe Pletikose, koji su sjedili u prvim redovima. Koncept filma prvotno je Kukoču predložen kao prilika za sudjelovanje na simpoziju u Sarajevu. Unatoč početnom padu zbog blizine Splita, pandemija je uzrokovala odgodu od tri do četiri godine. Naposljetku je tvorac filma “Bake” Kukoču još jednom uporno gurao temu filma, a on je, unatoč početnim suzdržanostima, bio uvjeren da sudjeluje. Snimanje je počelo šest mjeseci prije premijere, a Kukoč je priznao da nije bio svjestan specifičnosti filma.

Projekcija filma bila je zakazana za srijedu, a planirao ga je pogledati s ostalom publikom. Neizvjesna je budućnost moje veze s Bahom (poznatim i kao Sabahudin Topalbećirević), autorom filma. Vjerojatno je da više nikada nećemo komunicirati, i to mi je zabavno. Što se tiče Jordana, obratio sam se njemu i dao baki njegove podatke za kontakt. Ipak, film je nastao s namjerom da se prikaže u cijelom svijetu, a već je dogovoreno njegovo emitiranje na NBA kanalima. To i ne čudi, s obzirom da je Kukoč svojedobno bio član jedne od najdominantnijih NBA momčadi, Chicago Bullsa, gdje je svlačionicu dijelio s legendarnim Michaelom Jordanom.

Preporučujemo