Napokon je sve JASNO! Naučnici potvrdili: Ovo je razlog zbog koga su ajkule napadale ljude u Hurgadi!

0

Prije desetak dana svi svjetski ali i regionalni meediji su izvještavali o napadima ajkula na ljude širom svijeta i u mnoge koji planiraju ljetovanje se uvukao strah jer su se ove morske nemani počele pojavljivati u vodama u kojima ih prije nije bilo i to u plićacima u velikoj blizni obale.

Pretpostavlja se da su za to krive klimatske promjene i porast temperatura mora a kada je u pitanju smrtonosni napad ajkule u jednom od najpopularnijih ljetovališta Hugradi u Egiptu kada je u roku od samo nekoliko sati ajkula usmrtila dvije žene stručnjaci su istraživali koji je razlog da je ajkula bila toliko agresivna.

Prema njihovom mišljenju ovo se moglo desiti iz samo jednog razloga a to je da je ajkula štitila svoja jaja jer je upravo u toku sezona parenja ajkula. Ovo su izjavili ljudi koji rade u lokalnom egipatskom institutu za zaštitu životne okoline. Stručnjaci vjeruju da je napade u kojima su živote izgubile jedna turistkinja iz Rumunije čije je  tijelo pronađeno u stravičnom stanju i žena iz Velike Britanije koja je ronila u trenutku kada je ajkula napala i koja je uspjela sva krvava da se domogne obale ali je preminula u bolnici, izvršila ista ajkula.

I Sem Purkis koji je predsjednik Odjeljenja geonauke o moru na Univerzitetu u Majamiju se slaže sa ovim mišljenjem i on je izjavio da većina ajkula živi na otvorenom moru ali da je kada je u pitanju Crveno more situacija nešto drugačija. Ipak ajkule koje se hrane tunama i fokama ne vole okus ljudskog mesa jer smo mi za njih kao pileće krilce bez sosa kako je on to uporedio.

Preporučujemo