On je jedan od najpopularnijih reditelja na ovom podneblju, ali ne samo zbog svojeg umijeća i uspjeha u kinematografiji, nego i stavova koje neki smatraju kontroverznim.

Emir Kusturica, proslavljeni redatelj, ovih dana slavi 69. godinu. Kusturica je kroz svoju karijeru pokazao veliki talent i bio uključen u mnoge značajne događaje.

Murat Kusturica, novinar, i Senka, sudska sekretarica, roditelji su Emira Kusturice, koji je rođen 1954. godine u Sarajevu.

Kao njihov jedini izdanak, tretiran je s dodatnom dozom popustljivosti, a nije bila rijetkost ni da upadne u nevolju. Sa 17 godina Emir je ostvario debitantsku ulogu u filmu “Valter brani Sarajevo”, koja je postala ključni trenutak u njegovom životu. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u Sarajevu, odlazi na koledž u Prag, gdje slijedi svoje snove.

Maja Mandić Kusturica supruga je talentiranog umjetnika s kojom ima dvoje djece. Njihov sin Stribor i kći Dunja bave se umjetnošću i blisko surađuju s ocem.

Fascinantan podatak koji plijeni pažnju je da je Emir rođen 2015. godine u pravoslavnom manastiru Savine, koji se nalazi u neposrednoj blizini Herceg Novog.

Nakon toga Emir je odlučio uzeti ime Nemanja, što je izazvalo polemike među Bošnjacima koji su to doživjeli kao izdaju. Razlog tome je što se Emir javno izjasnio kao Srbin.

Na ovaj način Emir je pojasnio svoje razumijevanje:

Iako je moja obitelj bila djelomično izložena islamu, nastavili smo prakticirati pravoslavlje i nitko se u mojoj obitelji nije identificirao kao musliman. Što se mene tiče, kršten sam u kršćanstvo radije nego da sam prešao na drugu vjeru.

Predviđam da je kršćanstvo u opasnosti od potpunog nestanka. Unatoč činjenici da je kršćanstvo bilo suočeno s izazovima kad sam se krstio, moja vjera u Boga i dalje ostaje, kao što vjerujem iu kulturu. Vjerujem da je Bog prisutan u kulturi i da se kroz nju objavljuje.

Nakon što je istražio brojna književna djela, otkrio je da su njegovi preci bili sljedbenici islamske vjere više od dva stoljeća. Prije toga su se identificirali kao pravoslavci koji su se morali obratiti na islam kako bi osigurali svoj opstanak. To se dogodilo u vrijeme kada su Turci kontrolirali regiju, ostavljajući im malo izbora nego povinovati se obraćenju. Moguće je da su na to bili prisiljeni.

Prema Emirovim riječima, krštenje je za njega imalo veliki značaj. Smatrao je da je ključno da ga se ljudi sjećaju i nakon smrti.

Kusturica danas boravi u Drvengradu, gradu koji je izgradio i koji je od tada stekao svjetsku slavu. Jednom je iznio svoje razloge za život tamo, rekavši da se odlučio za mjesto gdje nije bio izabran, nego su ga izabrali oni koji ga istinski cijene. Kusturica je također usporedio Drvengrad sa suvremenom verzijom samostana, opisujući ga kao svoju osobnu zadužbinu.

Preporučujemo