Na većini nadgrobnih spomenika možemo pročitati ime i prezime pokojnika te datum njegovog rođenja i smrti i ko mu podiže spomenik. Neki ožalošćeni stave i po koji kratki stih kojim pokazuju koliko im je preminula osoba značila ali ima i onih koji sami sebi još za žiovta podignu nadgrobni spomenik na kojem ispišu cijelu istoriju svog života.

Jedan čovjek je tako naširoko opisao svoj život pa je pomenuo i svoje sinove i to ne baš u lijepom kontestu. Na spomeniku se nalazi i slika na kojoj se vidi uglađeni muškarac sa šeširom na glavi a ispod nje piše:

“Da sam odgajio 2 kera branili bih kuću i mene celog života. Sina Janka školovao sam na fakultetu. Sina Jovana za TV tehničara. Placeve i zgrade sam im sredio. U sudu me osudili da sam poludeo i da se lišavam svih prava i prava glasanja. U bolnici su tražili da me pošalju u ludnicu u Padinsku Skelu. Mene izgone iz kuće u starački dom u Šabac, 48 puta dovodili su miliciju sa komšijama. Davili me noću. Napadali me sikirom, nožem, lopatom i pesnicama. Trovali me 10 puta”.

Ko god vidi ovaj spomenik se začudi ali on nije jednini ove vrste u Srbiji. Prije nekoliko godina su mediji pisali o oonm koji senalazi na groblju u blizini Užica a na njemu je uklesano ime Obrada Stefanovića koji je za života bio ugledan građanin i bogat i uticajan čovjek ali koji je svoju starost kratko opisao u samo četiri riječi koje su uklesane na njegovom nadgrobnom spomeniku: Izneveren, prevaren, opljačkan i ostavljen. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo