Nakon što je sina pokupila iz vrtića, Džema Rekles primijetila je da se ponaša neuobičajeno. Tijekom prethodnog vikenda William, koji ima tri godine, pokazao je simptome obične viroze. Međutim, dvije noći kasnije, Džema je jaukala u bolnici, preklinjući liječnike da spase život njenog sina jer se njegovo stanje pogoršavalo. Kako je objasnila, William je patio od sepse, koja je s vremenom postajala sve smrtonosnija.

U određenom se trenutku stanje njenog sina pogoršalo do te mjere da mu je srce prestalo kucati, jedno plućno krilo potpuno je kolabiralo, a bubrezi su mu prestali funkcionirati. Jedina moguća opcija za njegovo preživljavanje, kako je navela, bila je da mu medicinski stručnjaci obave obostranu amputaciju nogu. Dok se prisjećala prošlosti, Džema, koja ima 32 godine, slikovito je opisala dan sredinom 2020. godine kada je jednog petka pokupila Vilijama iz vrtića, prepričavajući svaki detalj.

Džema je izjavila da je djelovao umorno, a nagađala je da je možda iscrpljen ili potencijalno prehlađen. Tijekom vikenda pokazivao je simptome bolesti, uključujući temperaturu i opću slabost. Nakon što se probudio u ponedjeljak ujutro, još uvijek se nije osjećao dobro i dobio je osip, što ih je natjeralo da potraže liječničku pomoć kod liječnika opšte prakse a liječnik mu je dijagnosticirao virozu.

Te večeri Džemin suprug Mike, koji je glazbenik i ima 40 godina, na Facebooku je naišao na objavu o širenju šarlaha. U početku su razmišljali o odgodi poduzimanja radnji za sljedeći dan. Međutim, na kraju su odlučili pozvati hitnu pomoć i dobili su upute da svoje dijete, Williama, odmah prevezu u bolnicu. Džema je vjerovala da će se vratiti kući za sat vremena, ali po dolasku liječnici su njenog sina odmah prebacili na odjel intenzivne njege, da bi ona zatim shvatila svu težinu situacije.

“Dok smo sjedili u čekaonici, iznenada nas je posjetio liječnik. “Žao mi je što vas moram obavijestiti da je njegovo srce prestalo kucati. Predlažem da pođete sa mnom da budete uz njega”, rekao je. Shrvana, pala sam na tlo i Mike me morao podići. Okružila nas je skupina od 30-ak liječnika. Srećom, uspjeli su ga reanimirati. Čulo se kako suprug u panici viče: “Molim vas, nemojte dopustiti da ga izgubimo”. ” – izjavila je Džema u nastavku priče.

Napominjemo, sepsa se često naziva “tihim ubojicom” zbog brzog i neprimjetnog širenja. Može biti teško detektirati je jer ima simptome koji nalikuju onima drugih bolesti ili uobičajenih virusa. Ovi simptomi uključuju vrućicu, bilo visoku ili nisku, zimicu, zbunjenost, hladne ruke i stopala, ubrzan rad srca i osip. William je doživio niz medicinskih hitnih slučajeva koji su uključivali kolaps njegovih pluća tri puta.

U svakom slučaju morao je biti umetnut prsni drenaž. Osim toga, njegovi su bubrezi prestali ispravno funkcionirati tijekom ovog teškog razdoblja, što je izazvalo zabrinutost Džeme i njenog supruga, koji su se brinuli da će Williamu biti potrebna dugotrajna dijaliza ako preživi. Naknadna magnetska rezonanca također je otkrila dva različita područja ozljede njegovog mozga.

Učinci teške sepse mogu dovesti do prekomjerne koagulacije krvi, što rezultira postupnim gubitkom cirkulacije krvi u šakama, stopalima, rukama i nogama. Prema Džeminim riječima, tkivo na Williamovim udovima već je bilo u stanju nekroze. Na kraju je utvrđeno da će William morati amputirati obje noge i devet prstiju. Uprkos ozbiljnosti situacije, obitelj se ubrzo nakon toga uspjela vratiti kući i William, koji sada ima šest godina, prošao je kroz izazovno razdoblje u svom životu, ali je na kraju preživio teško iskušenje.

Preporučujemo