Bog fudbala živi u crkvi! Neki će pomisliti da je ovo šala, ali pošto je Zlatan Ibrahimović, sve je moguće. Ekipa Currier-a je prije nekoliko dana odigrala prijateljsku utakmicu između Orlova i domaće ekipe u Švedskoj.

U međuvremenu, dan nakon oproštajne utakmice za velikana švedske reprezentacije Zlatana Ibrahimovića, uputili smo se u elitni dio grada da posjetimo čuveni stadion koji je Zlatan kupio i preuredio u crkvu. Dom. Tamo je ostao dok je bio na putu za Stokholm. Zgradu je kupio za 9,6 miliona evra i prostire se na 940 kvadratnih metara. Ovde ovih dana živi slavni as: – Nisam ga video, ali mi je sin Maksimilijan rekao da je juče video njegov ferari kako ulazi u garažu kuće. Dakle, evo ga, čekajte ga strpljivo i pazite da vam ne pobjegne, ipak ima brz auto – uzdahnuo je Erni i rekao nam.

Svi imaju istu ljubaznost kada pitaju za slavnog asa. – On je dobar komšija! Vidimo ga ponekad i uvek se ljubazno javi, a i ako se ne javi, čujemo njegov bučni crni ferari – uz osmeh nam je rekla Paola i otkrila da je i susedna zgrada Ibrahimovićeva, ali da je Zlatanovo carstvo imao problematičnu prošlost, pa je prije pet godina na ulaznim vratima bila ispisana riječ “Juda”, što se dovodi u vezu sa ljutnjom navijača Malmea jer je Zlatan kupio udio. Njihov smrtni neprijatelj Hammarby.

Iako je u jednoj od soba bilo upaljeno svjetlo, nismo imali sreće da bar vidimo Ibru s prozora. Odbrojavanje do povratka u Beograd značilo je da nismo imali vremena da čekamo Ibrahimovića, ali smo bar morali da vidimo onu čuvenu „bivšu crkvu“ koja je postepeno postala njegova oaza mira.

5 surovih bolesti koje nasleđujemo od roditelja: Mogu biti izuzetno kobne, a evo kako smanjiti rizik

Postoje neke bolesti koje možemo naslijediti od roditelja. Zbog toga je važno biti oprezan i smanjiti rizik od njegovog nastanka, genetika igra veliku ulogu u prenošenju određenih osobina od naših roditelja. Boja očiju, kose ili nosa koju ćemo naslijediti zavisi od DNK hromozoma, a osim fizičkih karakteristika, određeni geni su povezani sa nasljednim bolestima i poremećajima.

Evo nekih od najčešćih genetskih zdravstvenih stanja, prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije Nacionalne medicinske biblioteke SAD.

1. Bolesti srca
Nije iznenađujuće da se srčana bolest nalazi na ovoj listi, s obzirom da je ona vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Najčešći tipovi nasljednih bolesti srca su koronarna arterijska bolest (CAD) i hipertenzija.

CAD je uzrokovan nakupljanjem plaka i kolesterola na unutrašnjim zidovima arterija. Utiče na protok krvi i kiseonika do srca. CAD se vremenom pogoršava i jedan je od vodećih uzroka srčanih udara u Sjedinjenim Državama.

Visok krvni pritisak, s druge strane, nastaje kada vaše srce radi previše da bi gurnulo krv u vaše arterije.
Ako vaš roditelj ima srčanu bolest, vaš rizik može biti povećan, ali možete smanjiti rizik ili barem upravljati simptomima na odgovarajući način. Neke promjene načina života koje mogu pomoći uključuju zdravu ishranu, redovno vježbanje, održavanje zdrave tjelesne težine, ograničavanje konzumacije alkohola, izbjegavanje pušenja i posjete liječniku radi redovnih pregleda.

2.Astma
Astma je bolest pluća uzrokovana alergijama, zagađivačima zraka, dimom, plijesni, grinjama, životinjama i drugim okidačima. Osobe s astmom mogu osjetiti stezanje u grudima, kašalj, otežano disanje i piskanje.

Kako smanjiti rizik

Ograničavanje izloženosti okidačima je najbolji način da se izbjegnu simptomi astme. Takođe ćete želeti da zadržite lekove sa sobom u slučaju da razvijete simptome.

3. Dijabetes
Jedna od tri osobe u Sjedinjenim Državama ima dijabetes. Može biti uzrokovano genetskim faktorima, faktorima okoline i načinom života. Bilo da se radi o dijabetesu tipa 1 ili tipa 2, to je kronična bolest koja se mora rano otkriti i liječiti jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput sljepoće, amputacije, bolesti srca i zatajenja bubrega.

Kako smanjiti rizik

Djeca oboljelih od dijabetesa imaju veću vjerovatnoću da razviju bolest. Međutim, možete smanjiti rizik ili bolje upravljati simptomima smanjenjem unosa šećera i masti, održavanjem zdrave težine, redovnim vježbanjem, izbjegavanjem stresa i savjetovanjem s liječnikom za odgovarajući tretman.

4. Depresija
Čak i danas, u 21. veku, naučnici nastavljaju da proučavaju faktore koji doprinose sledećim mentalnim stanjima i bolestima. Samo zato što neko u vašoj porodici ima depresiju ne znači da ćete razviti depresiju, ali veća je vjerovatnoća da ćete razviti depresiju ako svi u vašoj porodici pate od depresije.

5. Rak
Rak dolazi u mnogim oblicima. Uzrokuje ga nekontrolirani rast i širenje abnormalnih stanica u određenim dijelovima tijela. Pored izbora načina života, genetski i okolišni faktori mogu doprinijeti nastanku raka. Neki od najčešćih tipova raka uključuju rak pluća, dojke i prostate.

Rak pluća uzrokuje najveći broj smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama.

Kako smanjiti rizik

Rizici i simptomi variraju ovisno o vrsti raka. Općenito, možete pomoći u smanjenju rizika zdravom prehranom, redovnim vježbanjem, izbjegavanjem pušenja, ograničavanjem konzumacije alkohola i redovnim zdravstvenim pregledima, izvještava Tanet Health.

Preporučujemo