Bio je ispred svog vremena, žene su sekle vene za njim: Životna priča Olivera Mandića!

0

Svi oni koji su obožavaoci umjetnosti i kulture znaju da je jugoslovenska kulturalna produkcija bila na visokom nivou. Jedan od ljudi koji je uspješno muzicirao na profesionalnom nivou i uspio da bude i alternativan i pristupačan širim narodnim masama je bio pjevač i pijanista Oliver Mandić čije hitove sigurno znate.

Rođen je 1953. godine i obrazovao se u muzičkoj školi te je bio jedan od jačih pijanista na tadašnjoj sceni. Ubrzo se okrenuo pop muzici, ali je zahtjevao visokokvalitetnu opremu i vrhunske muzičare u studiju. Hitove mu je pisala Marina Tucaković s kojom je bio četiri godine u vezi i s kojom je ostao u dobrom odnosu. Bio je jedan od prvih koji su u to vrijeme koketirali sa alternativom i čak je bio transvestit i time provocirao vlast, ali privukao i dosta pažnje. Oštro je kritikovao Gorana Bregovića kao i mnoge druge sarajevske muzičare i grupe te ih zvao “rokenrol abortusi”.

Pisao je muziku za film “Nacionalna klasa” i bio je blizak sa Slađanom Milošević koja ga je ohrabrila da postane transvestit. Pred rat je bio član Riblje Čorbe, ali album koji je s njima snimio nikad nije ugledao svjetlo dana jer se Oliver posvađao sa Borom Đorđevićem i napustio bend.

Bio je kum Željku Ražnatoviću Arkanu i kasnije se priključio njegovoj Srpskoj Dobrovoljačkoj Gardi tokom rata i tu je izgubio mnogo obožavaoca iz drugih južnoslavenskih država. Žena njegovog života je Maja Kozlica s kojom ima kćerku po imenu Hana Cola, a od supruge je dvadeset i dvije godine stariji.

 

 

 

Preporučujemo