Ubod stršljena je mučan i može biti veoma opasan, ali obično nije smrtonosan kako mnogi ljudi zapravo vjeruju. U većini slučajeva, mjesto otoka može potrajati do nekoliko dana, a s druge strane, ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok, posebno ukoliko imate alergijske reakcije i tada je potrebno hitno reagovati. Ako ste alergični na ubod stršljena, u svakom slučaju izbjegavajte prirodne avanture udaljene od naseljenih mjesta gdje bi mogli dobiti prvu medicinsku pomoć, budite oprezni i prilikom šetnje zaštite izložene dijelove tijela. Ukoliko pak dođe do uboda, pokušajte izvaditi žalac i stavite hladnu oblogu na mjesto uboda. 

Ubod stršljena obično rezultira oteklinom, crvenilom i bolnim osjećajem na zahvaćenom području kože. Mali ubod može prouzrokovati otok na samo 60 minuta, no ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, cijela ruka, noga ili drugi dio tijela koji primi ubod može se povećati. Kako se otrov ne bi proširio tijelom, ugroženi dio tijela treba biti povišen u odnosu na ostatak tijela, preporučava medicinsko osoblje.

Ako se žalka još uvijek nalazi u koži, možete je pokušati izvaditi, ali ne koristite pincetu jer u pravilu samo pojačavate djelovanje otrova u tijelu, a žalac ostaje na koži. Ubodi u predjelu grla i vrata posebno su opasni jer oteklina može otežati disanje ili uzrokovati gušenje, a oba su razloga za hitnu pomoć. Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su štetni za ljude koji su osjetljivi na alergijske reakcije i oni mogu ući u anafilaktički šok.

Posebno obratite pažnju ako ste alergični na ubode insekata, ako je ubod smješten na nezgodnom mjesto kao što je već navedeno i ako ste već u proteklih nekoliko sedmica već jednom imali ubod stršljena, jer je vaš organizam tada preosjetljiv na alergen, zbog čega dolazi do anafilaktičkih reakcija kod ponovljenog uboda. Važno je znati da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se primijenila antišok terapija i ova terapija je moguća samo uz stručne osobe koje prate simptome i izračunavaju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida kako bi se ublažio alergijski odgovor.

Preporučujemo