Jugoslavija  je u svijetu bila poznata po mnogim stvarima a jedna od njih su bile i lijepe žene. 1966. godine je Nikica Marinović ponijela i titulu jedne od najljepših žena na svijetu kada je izbor održan u Londonu i ona je bila prva predstavnica SFRJ na jednom ovakvom takmičenju i osvojila je drugo mjesto.

Ona je sasvim slučjano bila predstavnica u ovom takmičenju jer iako je bio otvoren konkurs koji je tada organozovao nedeljnik Bazar glavna urednica nije bila oduševljena sa kandidatkinjama koje su se prijavile i odlučila je da sama krene u potragu za djevojkom koja će predstavljati zemlju na takmičenju. Sasvim slučajno je srela Nikicu u Dubrovniku koja je tada još uvijek išla u srednju školu i trebalo je dosta muke da nagovori njene roditelje da je puste na takmičenje jer su bili jako konzervativni kao i sama Nikica koju su jedva ubijedili da obuče dvodijelni kupaći kostim.

U Londonu je Nikica dočekana kao da je stigla iz svemira jer je bila prva predstavnica neke socijalističke zemlje i stigla je iza čelične zavjese i svi su očekivali da će se pojavti neka muškobanjasta partizanka. Umjesto toga došla je djevojka vanserijske ljepote i kolaju priče da joj je prvo mjesto izmaklo upravo zato što je došla kao predstavnica komunističke države.

Naime kada je žiri saopštio svoju odluku da je za Mis svijeta izabrana predstavnica Indije gledalište ih je izviždalo jer su se svi slagali da je Nikica najljepša od svih. Nakon uspjeha koji je ostvarila na ovom izboru Nikica se seli u Beograd i imala je niz ponuda a jedna od njih je bila i od slavnog režisera Roberta Roselinija ali ga je ona odbila jer je smatrala da nije spremna da ide u Holivud. Ostatak pročitajte ovdje.