Dati ime svom sinu ili kćerki može biti izvor velikih dilema. To dijete će morati čitav život da nosi to ime i tako će ga ili ju svi pamtiti, stoga je bitno dati neko fino ime koje neće zvučati otrcano, rogobatno ili neprikladno. Na našim prostorima su imena izvor sukoba također.

Mnoga imena odražavaju vjeroispovijest i nacionalnu pripadnost na Balkanu, ali ono što je kod nekih imena specifično je što su zasnovana na jako staromodnim imenima u čast pokojnog starijeg člana porodice. Mnoga djeca ne vole ova starinska imena i stoga daju sve od sebe da ih pamte po nadimku. Slavne ličnosti posebno moraju voditi računa o svom umjetničkom imenu i imidžu, pa im stara i neprivlačna imena ne idu u korist. Kao što je Alija Islamović postao Alen Islamović ili kao što je Fahreta Jahić postala Lepa Brena, tako je i kćerka Šabana Šaulića malo promjenila svoje ime radi karijere.

Vjerujemo da ste upućeni u porodično stablo kralja narodnjaka Šabana Šaulića, a njegova kćerka je davno krenula njegovim stopama. Međutim, dok je Šaban stekao slavu sa svojim datim imenom, Ilda je morala da preuzme svoj nadimak kao umjetničko ime jer je njeno puno ime preuzeto od njene pokojne bake.

Baka Ilde Šaulić se zapravo zvala Ilduza, pa se samim tim i pjevačica zove Ilduza Šaulić na dokumentima, ali je uzela nadimak Ilda kao svoje profesionalno ime da ne bi zvučalo neatraktivno. Čini se da je strategija uspjela jer je Ilda među poznatijim narodnjačkim pjevačicama na današnjoj narodnjačkoj estradi. Šta vi mislite o ovome?

 

Preporučujemo