Za žene u menopauzi koje žele smršaviti nekoliko kilograma, uključivanje određenih namirnica u njihovu prehranu može biti od velike koristi. Jedna posebna hrana koja se ističe je neverovatno hranljiv avokado pogodan za keto. Ne samo da posjeduje svojstva mršavljenja, već je i tajno oružje za održavanje cjelokupnog zdravlja.

Upravljanje težinom postaje izazov za brojne žene kada uđu u menopauzu. Iako neki ovu borbu mogu pripisati nezdravim prehrambenim navikama i sjedilačkom načinu života, važno je prepoznati da hormonske fluktuacije također mogu igrati značajnu ulogu u oblikovanju vašeg tijela. Kako se nivoi estrogena i progesterona smanjuju, povećava se vjerovatnoća da ćete dobiti na težini.

Kako bi se spriječila gojaznost, ključno je održavati dobro izbalansiranu ishranu, baviti se redovnom fizičkom aktivnošću i uključiti prakse detoksikacije. Određenu hranu, uključujući šećer, masnu i slanu hranu, kao i brzu hranu, treba izbjegavati. Međutim, postoje i specifične namirnice koje se jako preporučuju da pomognu u procesu mršavljenja. Među ovim korisnim opcijama nalazi se moćni avokado.

Iako avokado srednje veličine može sadržavati 234 kalorije i biti bogat manso, konzumiranje ove superhrane ne mora nužno dovesti do debljanja. Jedinstvena mješavina vlakana i masti koja se nalazi u avokadu dokazano potiče sitost i smanjuje apetit, osiguravajući da se osjećate zadovoljno tokom dužeg vremenskog perioda.

Na osnovu nalaza studije, pojedinci koji su uključili avokado u svoju ishranu pokazali su smanjen ukupni unos kalorija i konzumirali manje kalorija posebno tokom ručka, što je dovelo do značajnog gubitka težine. Nadalje, vjeruje se da avokado posjeduje svojstva koja pomažu u održavanju zdrave ravnoteže estrogena u tijelu.

Manoheptuloza, šećer koji se nalazi u avokadu, pomaže u regulaciji inzulina u vašem tijelu, potencijalno smanjujući otpornost na inzulin. U suštini, avokado pruža dobro izbalansiran sastav biljnih masti, vlakana i ugljikohidrata koji potiču povećano sagorijevanje masti.

Avokado, koji se obično naziva “keto hrana”, pokreće prirodni mehanizam koji inhibira nakupljanje masti. Umesto toga, telo ulazi u stanje sagorevanja masti, efikasno sprečavajući dalje skladištenje viška masti.

Avokado nudi mnoštvo prednosti osim smanjenja težine, kao što je jačanje imuniteta, veći sadržaj kalija u odnosu na banane, obilje vlakana, vitamina i minerala, smanjenje holesterola i značajan doprinos zdravlju očiju i zaštiti vida.

Preporučujemo