Korištenje pepela u vašem domaćinstvu može se pokazati vrlo korisnim.

Pepeo proizveden sagorevanjem drva za ogrjev je nevjerojatno svestran i može se koristiti na brojne načine, zbog čega je imperativ da ga ne odbacujete ako koristite drvo za grijanje.

Tokom zime, oko plodova nanesite laganu prašinu od pepela kako biste ih zaštitili od bolesti i sačuvali vitalnost. Ova jednostavna praksa će poboljšati njihovu otpornost i pripremiti ih za bujno cvjetanje kada dođe proljeće.

Korištenje pepela kao snažnog katalizatora za ubrzani rast biljaka samo je jedan od mnogih genijalnih načina na koje možete ugraditi ovu svestranu supstancu u svoju vrtlarsku rutinu!

Poljoprivrednici su dobro svjesni prednosti koje drveni pepeo može pružiti tlu, zbog čega ga često koriste kao dodatak za povećanje kiselosti tla. Ovo je posebno korisno za biljke koje uspevaju u okruženjima bogatim kalcijumom, uključujući paradajz, spanać, beli luk i ruže. Da biste optimizirali rast, preporučuje se unošenje četvrtine šolje drvenog pepela u tlo prije sadnje ovih specifičnih usjeva.

Pepeo se pokazao kao efikasno rešenje za eliminaciju određenih štetočina, uključujući puževe i razne insekte, jer nisu u stanju da izdrže njegovo prisustvo. Koristeći ovaj “otpad”, možete lako iskorijeniti ova neželjena stvorenja. Isti princip važi i za mrave; jednostavno pospite pepeo njihov mravinjak i oni će se brzo povući. Osim toga, korisno je rasuti malu količinu pepela po uglovima vašeg podruma, jer će to odvratiti miševe, žohare i druge štetočine od naseljavanja tog područja.

BONUS:

Otkrijte efikasan i jednostavan način skladištenja krompira na duži period bez nicanja, osiguravajući mu svježinu mjesecima.
Predstavljamo vam najjednostavniji način da izbjegnete konzumiranje proklijalog krumpira, jer je općepriznato da je štetan po zdravlje.

Kako navodi Lifehacker, kako bi se održala kvaliteta krumpira, potrebno ga je čuvati na suhom i tamnom mjestu, poput podruma ili garaže. Međutim, nemaju svi pristup idealnim uslovima skladištenja krompira. Kada je izložen svijetlim i vlažnim okruženjima, krompir počinje nicati i brzo gubi i teksturu i okus. Srećom, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem, za koje je potrebna samo jedna jabuka.

Da biste spriječili rast korijena i nicanje krumpira, jednostavno ubacite jednu jabuku u sredinu kutije ili vreće za krumpir. Ova jabuka emituje etilen, prirodni gas koji inhibira ove procese. Međutim, važno je napomenuti da jabuke mogu ubrzati sazrijevanje drugog voća i povrća, pa ih je najbolje čuvati odvojeno.

Jednostavnim dodavanjem jabuke prilikom skladištenja krompira, može se osigurati da ostane čvrst i bez klica do osam nedelja, za razliku od krompira koji se čuva bez jabuke koji uglavnom postaje mekan, naboran i neprivlačan. Stoga, uključivanje jabuke u proces skladištenja značajno će produžiti životni vijek vašeg krumpira.