Bosiljak, hvaljen kao ultimativni botanički suveren, ima izvanredan značaj kao snažno organsko antibakterijsko sredstvo i utjecajan antioksidans. Cijenjena bezbrojnim generacijama, ova biljka se može pohvaliti obiljem ljekovitih fitonutrijenata. Namjerno uzgajana zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki, ova višegodišnja aromatična biljka pravo je skladište ljekovitih svojstava.

 

 

Bosiljak, svestrana biljka koja obuhvaća više od 60 priznatih vrsta, najbolje uspijeva u toploj i tropskoj klimi. Da bismo pojednostavili njegovu klasifikaciju, bosiljak se može podijeliti u tri osnovne kategorije: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i bosiljak.
Briga o bosiljku je nevjerojatno laka, bilo da se uzgaja na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Za postizanje kompaktnijeg i bujnijeg rasta savjetuje se redovito orezivanje cvjetnih pupova. Za optimalne rezultate preporuča se napraviti rezove ispod lišća na izduženim, tankim stabljikama.

 

Svježi bosiljak ne samo da emitira divnu, zemljanu aromu, već nudi i mnoštvo nutritivnih prednosti. Među tim dobrobitima je obilje vitamina K, ključnog nutrijenta za olakšavanje pravilne koagulacije krvi. Zapanjujuće, samo dvije žlice bosiljka osiguravaju impresivnih 29% preporučene dnevne doze ovog vitalnog vitamina.

 

 

Osim ugodnog mirisa, bosiljak također obiluje vitaminom A i beta-karotenom, snažnim antioksidansima koji štite stanične membrane različitih organa, poput krvnih žila, od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Na taj način učinkovito sprječava oksidaciju kolesterola u krvotoku, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

 

Biljka ne samo da sadrži širok raspon esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, kalcija, magnezija, vitamina C i kalija, već također obiluje flavonoidima koji čuvaju DNK i posjeduju antibakterijska svojstva.

 

 

Bosiljak je poznat po svojim raznolikim ljekovitim svojstvima, koja uključuju:

 

U kombinaciji s češnjakom, ovaj organski spoj djeluje kao snažan antioksidans i pokazuje antibakterijska svojstva, učvršćujući svoju poziciju jednog od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Bosiljak se koristi za učinkovito čišćenje arterija pročišćavanjem krvnih žila i uklanjanjem LDL kolesterola. Osim toga, koristi se u prevenciji i liječenju niza različitih zdravstvenih tegoba, uključujući, ali ne ograničavajući se na glavobolje, proljev, zatvor, kašalj, parazite, bradavice, bolesti bubrega i razne druge bolesti.

Preporučujemo