Imati kvalitetnu veš mašinu i pravi deterdžent omogućava efikasno uklanjanje prljavštine čak i pri pranju u hladnoj vodi, slično kao i pri pranju u toplijoj vodi. Međutim, predmete poput posteljine i peškira treba prati i dezinfikovati na 90 stepeni, dok se ostali veš može prati na nižim temperaturama kako bi se očuvali materijali i boje.

  • Pretjerana uporaba deterdženta ili omekšivača može dovesti do začepljenja spremnika deterdženta i stvaranja neugodnog mirisa. Osim toga, prekomjerna količina omekšivača može otežati učinkovito čišćenje odjeće. Kako biste spriječili ove probleme, ključno je koristiti mjernu posudu i pridržavati se uputa na pakiranju deterdženta.

    Za učinkovito čišćenje jako zaprljanog predmeta, preporučljivo je koristiti odgovarajući program pranja ili provesti dva uzastopna ciklusa pranja. Iako izbor omekšivača nije od najveće važnosti, vrijedi napomenuti da, iako povećava mekoću i olakšava glačanje, može smanjiti upijanje tkanine. Stoga se ne preporučuje korištenje omekšivača prilikom pranja ručnika, sportske odjeće ili bilo kojeg predmeta koji se sastoji od mikrofibre ili spandexa.

Slično nepravilnom pranju, nepravilne tehnike sušenja mogu imati štetne učinke na vašu odjeću. Pretjerano korištenje automatskih sušilica može uzrokovati brže istrošenost i blijeđenje vaših predmeta. Važno je napomenuti da sušenje nije prikladno za suhe i osjetljive tkanine. Osim toga, preporučljivo je suzdržati se od vješanja pletiva i vunenih predmeta na uže za rublje jer bi mogli izgubiti oblik. Umjesto toga, odlučite se položiti ih na ravnu površinu prekrivenu ručnikom.

Kako biste izbjegli nabore, preporuča se protresti odjevni predmet prije nego što ga objesite. Nakupljanje prljavštine, ostataka deterdženta i drugih nečistoća u vašoj perilici može s vremenom dovesti do neželjenih mirisa i bijelih mrlja na vašoj odjeći. Kako biste to spriječili, možete poduzeti sljedeće korake:

Obavezno ispraznite perilicu odmah nakon svakog pranja kako biste spriječili nakupljanje. Ne zaboravite očistiti gumu na vratima kako biste uklonili ostatke deterdženta.Redovitim čišćenjem ladice za deterdžent održavajte čistoću i optimalan učinak svoje perilice rublja. Da biste to postigli, preporuča se pokrenuti ciklus bez rublja jednom mjesečno, koristeći kombinaciju deterdženta za dezinfekciju i octa. Ova jednostavna praksa jamči da će vaš stroj ostati čist i učinkovit.

BONUS TEKST:

Mlinci su tradicionalno jelo koje potiče iz ruralnih krajeva Hrvatske, posebno Slavonije i Baranje, ali su popularni i u drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske. Ovi tanki, sušeni rezanci prave se od brašna, soli i vode te se tradicionalno pripremaju na poseban način.

Proces izrade mlinci počinje miješanjem brašna, soli i vode da bi se stvorilo tijesto koje se zatim tanko razvlači. Nakon što se tijesto razvalja, reže se na tanke trake koje se zatim peku u pećnici dok ne postanu hrskavi i suhi. Nakon pečenja, mlinci se lome na manje komade i prelivaju vrućom vodom ili juhom da bi omekšali i postali jestivi.

Tradicionalno se mlinci poslužuju uz različita jela, najčešće uz pečenu perad, kao što je purica ili piletina. U Hrvatskoj su postali omiljena prilog jelu od pečene peradi, gdje upijaju umak i dodaju teksturu obroku. Mlinci su također popularni kao prilog raznim gulašima ili drugim umacima, gdje svojom jednostavnom pripremom i neutralnim okusom upotpunjuju glavno jelo.

U moderno doba, mlinci su postali simbol tradicionalne kuhinje Hrvatske te su često prisutni na jelovnicima restorana koji njeguju domaću kuhinju. Njihova jednostavna priprema i univerzalna upotreba čine ih omiljenim prilogom i izvan granica Hrvatske, gdje se sve više ljudi upoznaje s ovim jedinstvenim jelom.

 

 

Preporučujemo