Sve se dešava sa razlogom. Zapravo, naša skoro 500 godina vladavine Turaka samo nas je ojačala. Međutim, srpski slogovi su izgubljeni. Kada smo na ivici uništenja, ujedinimo se i onda pokažemo neprijateljima da nam niko ništa ne može. Slobodan Brkić (35), slijepac koji tečno govori više jezika, stručnjak za kibernetičku sigurnost FBI-a i pravoslavni misionar koji je, prema vlastitim proračunima, preobratio oko 9.500 stranaca Pravoslavna crkva, od kojih su oko 300 Japanci, je ono što je on rekao je.

 

Slobodan je potpuno neobičan Srbin. Kada smo ga pitali kako je sve ovo uradio a da ne vidi očima, on se nasmijao i rekao da je ustao ranije od svih ostalih. Zapravo, spava dva sata dnevno, jede jednom, vegetarijanac je, a ostatak vremena provodi ispred kompjutera. Osim kada je sa svojim sestrama blizankama Verom i Nadom pevao duhovnu muziku u horu crkava Svetog Marka i Svetog Gavrila. Slepi mladić svira klavir i komponuje muziku… – Trojke smo rodile decembra 1989. godine u Beogradu. Dvoje od nas troje oslepeli smo od previše kiseonika u inkubatoru. Drugi smatraju da je to neobično, ali ja to smatram prednošću. Kada bih mogao da se vratim u prošlost i da zamenim Boga kao režisera svog života, napravio bih isti izbor – iznenadio nas je Sloba Brkić na početku našeg razgovora.

 

Objasnio je i zašto je, kada su ga više puta pitali da li želi da ga pogleda, rekao da nije. – Zadovoljan sam svojim životom. Izgubio sam razum, ali sam dobio mnogo više. Da se to nije dogodilo, vjerovatno bih bio obična, obična osoba koja radi obične stvari. Ne bih naučio deset jezika, ne bih se bavio sajber-bezbednošću, ne bih upoznao toliko sjajnih ljudi…