Poremećaji srca i krvnih žila odgovorni su za većinu smrtnih slučajeva u svijetu. Svake godine više od 17 milijuna ljudi podlegne ovim bolestima, a predviđanja sugeriraju da će ta brojka porasti na 23 milijuna do 2030. Hrvatska također ima značajnu prevalenciju bolesti krvožilnog sustava, što ih čini primarnim uzrokom smrtnosti u zemlji. U svjetlu ove zabrinjavajuće statistike, imperativ je priznati da indikacije kardiovaskularnih problema mogu biti izuzetno neprimjetne, često izbjegavajući otkrivanje čak i od strane zdravstvenih radnika.

 

 

Pri razmatranju mogućih problema povezanih s kardiovaskularnim sustavom, ključno je voditi računa o specifičnim indikacijama. Bolest srca može dovesti do zadržavanja tekućine u nogama, što se naziva “problemi sa srčanim zaliscima”. To sugerira da se oticanje u donjim udovima ili zglobovima može pripisati oslabljenom srcu i njegovoj smanjenoj sposobnosti cirkulacije krvi do perifernih organa.

 

 

Iako anksioznost možda nije prvi simptom koji vam pada na pamet kada razmišljate o srčanim problemima, ona može poslužiti kao značajan pokazatelj. Tijekom srčanog udara pojedinci mogu doživjeti intenzivnu tjeskobu i strah od nadolazeće smrti, a nije neuobičajeno da pacijenti prijave iznenadni val tjeskobe i straha prije samog događaja. Nadalje, uporan kašalj koji prelazi u hripanje može ukazivati ​​na zatajenje srca koje proizlazi iz nakupljanja tekućine u plućima.

 

 

Kada standardni lijekovi za kašalj ne uspiju pružiti olakšanje, ključno je ovaj simptom shvatiti ozbiljno. Iako se bol u prsima obično povezuje sa srčanim udarom, to nije jedini pokazatelj na koji treba obratiti pozornost. Međutim, postoje iznimke od ovog pravila. Neugoda obično nastaje u prsima, ali se može proširiti na različita područja uključujući ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Vrijedno je napomenuti da bol ne mora nužno potjecati iz prsa; može započeti u drugim dijelovima tijela poput lijeve ili desne ruke. Umor se često pripisuje sezonskim promjenama ili vanjskim čimbenicima, no to nije uvijek slučaj. Ako osjetite neobjašnjivi umor ili se suočite sa značajnim naporom tijekom jednostavnih aktivnosti poput hodanja, ključno je biti oprezan jer to potencijalno može ukazivati ​​na problem sa srcem.