Kada se razmišlja o najbogatijim ženama u Srbiji, u glavi se u početku mogu pojaviti slike nasljednica golemih carstava ili žena koje su svoje bogatstvo stekle udajom za milijunaše. Istina, ova izjava nije točna. Ipak, značajan broj žena iz Srbije stvorile su i uspostavile vlastita carstva, velika i mala, pa su svojim individualnim znanjem i sposobnostima s pravom zaslužile titulu najutjecajnijih i najmoćnijih žena na svijetu.

Fibi Novaković je uspješna žena s impresivnom listom titula. Prepoznata je kao najutjecajnija Srpkinja u svijetu, jer je u prošlosti bila agent CIA-e. Osim toga, ona je milijunašica i uvrštena je na Forbesovu prestižnu listu. Vrijedno je napomenuti da je također zadržala svoje djevojačko prezime u oba svoja braka, dodajući svoj jedinstveni identitet. Trenutno vodi moćnu korporaciju koja je jedan od vodećih proizvođača obrambene tehnologije za vladu Sjedinjenih Država.

Prema Forbesu, nalazi se na 88. mjestu na listi samostvorenih žena, s neto vrijednošću od 290 milijuna dolara. Isto tako, na popisu najmoćnijih žena svijeta, ponovno prema Forbesu, zauzima 30. mjesto. Nakon nekoliko važnih funkcija, trenutno je direktorica i predsjednica renomirane obrambene tvrtke General Dynamics. Njezino prethodno iskustvo uključuje bivšu operativku CIA-e i rad s američkim Ministarstvom obrane od 1997. do 2001. godine.

Phoebeina obiteljska povijest obilježena je očevim imigracijskim putovanjem iz Srbije u Ameriku u dobi od 17 godina, sa samo 50 dolara u posjedu. Međutim, uspio je ostvariti američki san, postavši vojni pilot i na kraju obavještajni časnik u američkim zračnim snagama. Phoebein interes za obrambenu tehnologiju usadio joj je njezin otac, koji je i na nju prenio svoju strast prema tom području. “Kad je bila mlađa, već je prepoznala obilje mogućnosti koje joj je ova zemlja pružila. Ova spoznaja dovela ju je do snažnog uvjerenja u služenje svojoj naciji”, izjavila je. Tijekom jednog od svojih rijetkih intervjua, otkrila je da joj je odgoj usadio vrijednosti morala i samopoštovanja, s naglaskom na to da bude čestita osoba. Nadalje, udavala se dva puta i ima troje djece.

Preporučujemo