Za zdrav i ispunjen ručak pokušajte napraviti posne hamburgere. Ovi hamburgeri izrađeni su od kombinacije kupusa i tunjevine, a okusom i zadovoljstvom mogu parirati čak i najdekadentnijim, masnijim hamburgerima.

Polovica manjeg kupusa.

Navedena količina sira iznosi 150 grama čvrste konzistencije.

Dva jajeta

Porcija tunjevine obično teži 190 grama.

Jedna polovica ljubičastog luka.

Jedan češanj češnjaka.

Recept predviđa da se dodaju ukupno četiri žlice majoneze.

Jedna do dvije žličice ljutog umaka.

Počnite s ribanjem kupusa prije nego što mu dodate ribani sir. U posebnoj zdjeli umutite jaja te dodajte sol i papar prije nego što ih pomiješate s kupusom i sirom. U drugoj posudi pomiješajte ocijeđenu tunjevinu, nasjeckani ljubičasti luk, majonezu, mljeveni češnjak i ljuti umak. Sve dobro izmiješajte prije nego što žlicom stavite u zagrijanu tavu s uljem i pržite dok ne bude pečeno.

Poznato je da je sirovi kupus odličan izvor askorbinske kiseline. U stvari, samo 100 grama sirovog kupusa osigurava više od 60% preporučene dnevne vrijednosti ove hranjive tvari.

Nadalje, vitamin C je odgovoran za povećanje unosa željeza i njegovu transformaciju u hemoglobin. Zbog toga je kupus izvanredan lijek za anemiju. No bitno je napomenuti da se kuhanjem kupusa može uništiti čak 50% sadržaja vitamina C.

Vitamin K1, poznat i kao filokinon, vitamin je topiv u mastima koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi. Kupus je bogat izvor ovog vitamina koji je neophodan za sprječavanje prekomjernog krvarenja tijekom kirurških zahvata ili ozljeda. Nadalje, vitamin K1 doprinosi razvoju koštanog tkiva. Nedovoljan unos ovog vitamina može dovesti do problema s gustoćom kostiju i povećane sklonosti krvarenju tijekom medicinskih intervencija.

Održavanje zdravog srca izravan je rezultat trijumvirata kalija, magnezija i natrija. Unatoč relativno maloj količini, kupus je bogat izvor esencijalnih nutrijenata kao što su kalcij, fosfor, sumpor, kao i vitamina A, E, B1, B2, B6 i B9. Svaki od ovih nutrijenata je imperativ za optimalno funkcioniranje organizma.

Ako postoji zdravstveno stanje koje utječe na gastrointestinalni trakt, preporučljivo je konzumirati kuhani kupus kao lijek.

Kada su u pitanju bolesti jetre i štitnjače, trudnoća i dojenje, kupus je povrće kojem se mora pristupiti s oprezom.

Visoka koncentracija askorbinske kiseline u kupusu odgovorna je za njegova svojstva jačanja tijela. Vitamin C, kojim kupus obiluje, potiče stvaranje leukocita — stanica koje učinkovito eliminiraju štetne viruse i bakterije.

Ako se razbolite, kupus dokazano ubrzava proces oporavka.

Započnite temeljitim pranjem listova kupusa prije nego što ih usitnite u blenderu. Nakon mljevenja treba iscijediti sok i procijediti ga kroz gazu ili gusto cjedilo. Dobiveni sok može se čuvati u hladnjaku do tri dana. Za konzumaciju popijte 50 do 100 mililitara soka do tri puta dnevno, idealno 20 minuta prije jela.

Preporučujemo