Posljednja četiri dana sve oči svijeta su uprte u Ukrajinu i svi sa velikom zebnjom prate dešavanja u ovoj zemlji na koju je ruski peredsjednik Putin pokrenuo agresiju. Drugog dana su se vodile borbe oko Černobilja grada u kojem se desila najveća nuklearna katastrofa a priča o Černobilju je ponovo u fokus svjetske javnosti došla nakon što je 2019. snimljen dokumentarac o tragediji koja se desila 1986. godine u ovom gradu.

Svi koji su seriju odgledali samtraju da se radi o jednom od najboljih ostvarenja svih vremena ali neke priče nisu ni u njoj obuhvaćene. U seriji se ne spominje Marijka koja je jedino dijete koje je rođeno u kontaminiranoj zoni Černobilja nakon što se desila katastrofa. Marijka je rođena i odgajana u blizini reaktora 4 koji je eksplodirao a u devedesetim su svi svjetski mediji pisali o njoj.

Marijka je rođena 1999. godine a ukrajinske vlasti su nju i njenu porodicu tretirale kao kriminalce i pokušali su sve da sakriju ovu, kako su oni smatrali, sramotu. Marijkini roditelji su bili radnici koji su radili u Černobilju i koji su ostali da žive ilegalno u zoni evakuacije koja je obuhvatala 30 kilometara oko nuklearke.

Tadašnje vlasti su ponudile porodici alternativni smještaj u drugom gradu ali su oni to odbili i mnogi su ih tada osuđivali i tvrdili kako namjerno ubijaju i sebe i svoju kćerku. Marijkina majka Lidija Sovenko je tada rekla da njena kćerka nije mutant i da nema dvije glave ni bilo kakve druge deformitete te da je apsolutno zdrava dejvojčica. Ostatak možete pročitati ovdje.

Preporučujemo