Kao što je već dokazano mnogo puta, pravila i redovita ishrana je jedan od osnovnih faktora za optimalan razvoj čitavog organizma i direktno može utjecati na radnu sposobnost čovjeka kao i dužinu samog životnog vijeka. Nažalost, u današnje vrijeme smo svi podložni brzoj hrani i nepravilnim, nedovoljno izbalansiranim obrocima, što za posljedicu može imati mnoge zdravstvene probleme.

Iako je nekada veoma teško korigovati svoj način ishrane, osnosvne smjernice po pitanju zdravog života vam mogu znatno olakšati stvari, a njihove podržavanje će neosporno vremeno postajati sve lakše. Na ovu temu nedavno je govorio i dobro poznati prof. dr. Momčilo Matić koji je tokom svog obraćanja u jednoj emisiji upozorio da učestala konzumacija masne hrane mnogo više utječe na naš organizam nego što to mislimo.

U nastavku, doktor navodi da bi svaka osoba koja na duži vremenski period konzumira masne proizvode, treba da napravi period detoksikacije, kada će se bazirati isključivo na zdrave namjernice i na taj način očistiti organizam od viška nakupljenih toksina. “Ukoliko dva do tri dana priuštite sebi manje zdravi način života, zaista se neće ništa desiti, međutim, oni čija konzumacija ovakve hrane traje duži vremenski period, definitivno bi trebali razmisliti o periodu detoksikacije.” – izjavio je dr. Matić.

Tokom razgovora u nastavku emisije, Matić ističe da čaj od maslačka ima mnoge pozitivne karakteristke kada je u pitanju detoksikacija, te preporučuje njegovu konzumaciju u ovom periodu. “Može se konzumirati u jutarnjim satima. Najbolje je prije doručka i po mogućnosti na prazan stomak, a nakon njegove konzumacije možete popiti dodatno čašu tople vode, što će definitivno ubrzati proces pročišćavanja.” – zaključio je Matić.

Preporučujemo